Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg takle følelsene mine og ikke tenke at jeg er mislykket?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg føler meg så mislykket. Jeg har noen venner som er eldre en meg som snart er ferdig med legeutdanning. Jeg vil også dette, men har endt opp som ingenting siden jeg ikke fikk vanlig undervisning på ungdomskolen og vgs. Jeg har ikke vitnemål. Jeg vet jeg kan ta opp fag og klare dette. Men jeg føler meg likevel mislykket nå, selv om jeg unner dem dette. Foreldrene mine og noen andre sier at jeg bare kan glemme dette siden jeg ikke kommer til å klare det uansett, det er det de sier. Jeg er motivert, vil ta opp fag og tror jeg kan klare det. Så kan nok gå bra. Men jeg sliter mye med følelsene mine nå. Hvordan kan jeg takle følelsene mine og slutte å tenke at jeg er en mislykket person hver gang jeg har vært sammen med vennene mine? Jeg vet at jeg har god tid, og at jeg bare er 20 år. Men tenker sånn uansett. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres vanskelig ut for deg og jeg synes det er trist å lese om hvordan du føler deg. Det er også uheldig for deg at du har mennesker rundt deg som forteller deg at du ikke vil klare å gjennomføre en skolegang. 

Du skriver at du er motivert og tenker du kan ta opp fag og kan klare det. Så bra at du har slike tanker! Det kan hjelpe deg videre og til å få til - nå i første omgang - å få vitnemål for videregående skole. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det og få hjelp til å sortere tanker og følelser du har knyttet til egen situasjon og de andre du har rundt deg. Det vil være veldig godt for deg, tenker jeg. Du kan gå til Helsestasjon for ungdom og be om støttesamtaler der og få sortert en del av de følelsene du kjenner på og få hjelp til å få det bedre med deg selv.

Jeg vil også oppfordre deg til å oppsøke rådgiver i kommunen din eller ta kontakt med fagopplæringskontoret i fylket du bor i. Se mer informasjon på nettsiden: www.vilbli.no og www.vilbli.no/nb/nb/no/fagopplaringskontorene/a/025128

Det kan være lurt av deg å sette opp delmål og hovedmål for hva du ønsker fremover. Lag en plan for fremtiden din og følg den steg for steg. Vit at du kan få til alt hva du vil, bare du har motivasjon og en god plan som du følger. Det vil nok også være godt for deg å ha god støtte på veien, så sørg for å snakke med mennesker som du stoler på og som vil deg vel. Husk at du har helt rett i at du "bare er 20 år" og har lang tid foran deg til å oppnå målene du setter for deg selv. 

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt og jeg har troen på at du kan få det til!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser