Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg deprimert og selvskader. Klarer ikke si fra til voksne. Hjelp

Jente 14 år
 

Spørsmål

Ok eg er nok i en situasjon eg selv ikke forstår. Eg føler meg deprimert, eg kutter. KLARER ikke si til voksne men eg har noen venner eg kan snakke med, men eg er til bry. Eg vett det er smart og si til voksne men eg er redd og klarer ikke. Eg sliter med en del ting men ved siden av dette så sliter eg med presentasjoner. Ikke det eg ikke vil men takler det rett og slett ikke. Begynner og grine, skjelve og vondt i magen. Unngår alle som er mulige men skal jo ha karakter også. I 8 klasse hadde eg bare en presentasjon resten unngikk eg. Så hva vil du kalle dette? Og om det med kutting eg sliter helt sykt nå. Eller folk har det verre en meg men eg gjemmer dem. Det er 3 steder men det er sykt egt. Eg gikk 11 dager uten for eg vil slutte men klarer ikke. Det er en avhengihet. Og eg datt tilbake og kutter igjen. Eg kan ikke si til foreldre, eg stoler ikke på noen voksne. Og vil bare ende livet mitt egentlig. Bare noen få som holder meg i live.

Besvart 07.09.2018 11:39
 

Svar
Hei, jente 14 år

Takk for spørsmålet ditt. Nå har du det vanskelig og derfor har du skrevet til ung.no. Dette er kanskje et steg i riktig retning ettersom jeg forstår deg slik at du tenker at du trenger hjelp.

Du bekymrer deg for å ta kontakt med voksne. Jeg vet ikke hvorfor du har det slik at du ikke stoler på voksne. Dersom det er noen voksne som har såret eller skuffet deg så betyr ikke dette at alle voksne er slik. De voksne som man kommer i kontakt med når man ber om hjelp for sin psykiske helse er vant til å snakke med mennesker om det som er vanskelig. Jeg tror ikke det kommer til å bli så skummelt som du ser for deg - det er ofte verst å grue seg.

Så jeg tror ikke jeg kan gi deg så mange bedre råd enn å forsøke å ta kontakt med noen selv om du synes det er vanskelig. Dette kan være helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Dersom du synes det er lettere å snakke med noen på telefon/chat først kan du ta kontakt med for eksemepel Kors på halsen

Når det gjelder angsten du opplever under presentasjoner så kan det hende du får presentasjonsangst. Altså at du blir redd for å bli vurdert negativt av andre når du skal presentere noe. Det er veldig vanlig å være redd for å stå foran andre, men det finnes også god hjelp for å komme seg ut av dette. For noen så har de så sterk grad av angst at de unngår/kvir seg for flere situasjoner som handler om vurdering fra andre - da kaller vi det i noen tilfeller for sosial angst. Hva det er som skjer med deg kan jeg ikke svare på uten å ha snakket med deg - dette trenger du noen voksne som er psykolog eller lege som kan hjelpe deg med å finne ut av. 

Jeg tenker at jeg ser at du også er inne på enkelte gode spor i det du skriver til ung.no. Du skriver for eksempel at du ønsker å slutte med å kutte deg. Du skriver også at du vet at det er smart å si fra til voksne. Dette er et godt utgangspunkt! Prøv å følge den stemmen som du allerede har i deg som forteller deg dette.

Jeg ønsker deg masse lykke til og heier på deg!! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert