Hopp til hovedinnholdet

Sliter med tvangshandlinger/tanker. Hva er grunnen og hvordan slutte?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem. Jeg sliter litt med tvangs handlinger/tanker. Jeg sjekker alltid at døra er låst før jeg legger meg, men problemet er at jeg gjør dette minst 4-6 ganger. Noen ganger er det såpass at jeg er nok oppi 15 til 20 ganger. Dette gjelder kun de dagene jeg er alene hjemme på nattan, altså ellers så sjekker jeg en gang også legger jeg meg. Hva er grunnen til dette? Hvordan kan jeg slutte med det? Er slitsomt og blir irritert på meg selv. Hilsen anonym 18 år.

Besvart 17.09.2018 20:51
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg forstår godt at du synes det er slitsomt med tvangstanker og tvangshandlinger. Du virker motivert for å ta imot hjelp og det er et veldig godt utgangspunkt for å jobbe med dette.

Tvangstanker er tanker eller impulser som dukker opp i hodet uten at man ønsker det og som kommer igjen mange ganger over tid. Disse tankene skaper et sterkt ubehag og kan oppleves som vonde, stressende eller truende. Mange som strever med tvangstanker kan synes det er flaut og mange skammer seg over tankene. Tvangstanker kan dreie seg om mye forskjellig, eksempler er redsel for smitte, sykdom, seksuelle ting, eller død, redsel for ulykker eller at man skal gjøre noe man ikke ønsker å gjøre, som for eksempel å skade noen.

Tvangshandlinger er handlinger som utføres, ofte for å redusere det sterke ubehaget man får av tvangstankene. Disse handlingene kan være overdreven vasking ved redsel for smitte, eller sjekking hvis man er redd for å gjøre feil eller glemme noe. Handlingene kan også være gjentagelser, at man er opptatt av symmetri eller tall. 

Jeg tenker du vil ha godt av å søke hjelp for plagene dine hos helsepersonell. Der kan du få en vurdering for å finne ut med sikkerhet om du har tvangstanker og tvangstanker. Det lurt at du snakker med noen som har kunnskap om dette, for eksempel fastlegen din, helsesøster eller Helsestasjon for ungdom i kommunen. Da kan du finne mer ut av hvordan du kan få det bedre. Er du usikker på hva du kan si, så vis gjerne frem det du har skrevet til oss.

Les også gjerne mer om tvangslidelse på tvangslidelse.no

Det er viktig at du vet at det er god hjelp å få for tvangslidelse. Du kan be om å få en behandling som kalles ERP, den har vist seg veldig nyttig for mange. Behandling handler om blant annet å forsøke å la være å følge tvangstankene slik at du lærer at det for eksempel ikke er så farlig å la være å sjekke døren. På denne måten reduseres angsten gradvis og tvangstankene og tvangshandlingene blir svakere. 

Vi her i ung.no kan ikke si hva som er grunnen til at du er så plaget med tvang. Det kan du utforske videre sammen med en behandler, samtidig som du kan få god hjelp. 

Jeg har også lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese disse og følge rådene som gis der. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser