Hopp til hovedinnholdet

Faren min har blitt gal og jeg vet ikke hvordan man fikser han

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Faren min har blir gal og jeg vet ikke hvordan man fikser han. Han gjør og sier ting som en normal person ikke gjør. Han har ingen problemer med å bruke vold mot barn og kvinner. Han har brukt vold mot meg og moren min når jeg var liten og han er på vei til å gjøre verre enn det til mine andre søsken. Hva kan jeg gjøre til å stoppe han ? Vil ikke involvere politi her fordi det har skjedd før og det blir bare verre for oss. Er det tvang psykisksprogram som gale personer kan gå i sånn at han blir bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 20 år!

For en ansvarlig og omsorgsfull storebror og sønn du er som tenker på hvordan småsøsknene dine og moren din har det hjemme. Det er trist å lese hvordan dere har det og jeg forstår at du ønsker å hjelpe. 

Det er vanskelig å hjelpe noen som kanskje ikke vil ha hjelp. Slik jeg forstår det så tenker du at faren din trenger hjelp til å håndtere sinnet sitt. Men hvis han ikke selv ser at han har et problem kan det bli vanskelig. 

Du kan ta kontakt med fastlegen deres for å råd om hva du kan gjøre for at faren din skal få hjelp. Det vanskeligste her vil være å få hjelp til din far dersom han ikke ønsker det selv. Du kan ikke fikse faren din alene, det er det andre som må ta ansvar for. 

Det er ikke lov å slå barn og unge i Norge. Det er ikke lov å true eller utsette barn og unge for psykisk eller fysisk vold. Hvis man gjør det kan man bli straffet. Det er vanskelig å vite hva som gjør at faren din gjør det han gjør. Men uansett hva som er årsaken er det ikke lov. 

Du beskriver en vanskelig situasjon for deg, din mor og dine søsken. Jeg vil oppfordre deg til å gi beskjed til barneverntjenesten i den kommunen du bor i. Du kan ringe selv og melde inn bekymringen din. Barnevernet kan ikke hjelpe deg fordi du er over 18 år, men de kan hjelpe de yngre søsknene dine og hele familien. 

Du kan også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Der får du snakke med noen som lytter til deg og gir deg gode råd om hva du kan gjøre videre!

Hvis det er fare for at faren din skal skade noen i familien så må du ringe politiet. En annen mulighet er at du tar småsøsknene dine med til barnevernsvakten der dere bor. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) og helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise