Hopp til hovedinnholdet

Har strevd over tid og føler ikke jeg får den hjelpen jeg trenger.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har over en del tid nå (ca 1,5 år) strevd med tunge tanker og konsentrasjonsproblemer, og har oppsøkt hjelp for å finne ut hva som skjer med meg, ettersom det ikke går vekk. Jeg får derimot ikke mye svar eller god hjelp, og føler ikke at det hjelper å snakke om det med flere folk. Nå vil jeg egentlig bare bli ferdig med det for jeg føler meg jævlig dum og naiv som tror det er noe galt med meg som ingen klarer å hjelpe meg med. Hvordan skal jeg slutte å tenke på hva som skjer med meg, og hvordan kan jeg få hjelp som funker hvis det er det jeg skal ha? Har vært hos helsesøster, rådgiver, skolepsykolog og lege.

Besvart 12.10.2018 11:08
 

Svar
Hei, jente på 18 år!

Takk for spørsmålet ditt til oss i ung.no

Så dumt å høre at du ikke føler at du har fått hjelp til å finne ut hva som skjer med deg. Jeg synes absolutt ikke du jævlig dum og naiv som ønsker å få det bedre. Det er bra å ta seg selv og sine problemer på alvor! Det at du nå tenker slik om deg selv er kanskje et uttrykk for disse tunge tankene som du beskriver at du har. I vanskelige perioder kan det være lett for at man mister litt troen på seg selv. I kombinasjon med at de du har snakket med ikke har kunnet hjelpe skikkelig ser jeg for meg at dette blir ordentlig tungt.

Du spør om du hvordan du skal få hjelp som funker. Jeg vil råde deg til å snakke med fastlegen og be om å få henvisning til psykolog på DPS. Dersom du får dette kan en psykolog hjelpe deg med å utrede og finne ut hva som gjør at det er tungt for deg nå. Her vil man få oppfølging etter behov. 

Du har også lyst til å slutte å tenke på hva som skjer med deg. Dette tror jeg ikke er så lett. Tanker kommer uansett om vi vil ha dem eller ikke. Ofte er det slik at de tankene vi absolutt ikke vil ha ofte kommer det enda flere av. Det ser ut til at det å bruke energi på å "presse vekk" tanker bare gjør at de får ekstra mye oppmerksomhet og tar mer plass. Det vil for mange være lurt å legge merke til tankene man får uten å forsøke å presse dem vekk. Dette betyr ikke at man skal gruble og gå langt inn i dem, men bare anerkjenne at de er der og møte seg selv med medfølelse. Dette er ikke enkelt men kan være en god hjelp om man får det til. 

Ikke gi opp å få det bedre! Du har rett til å få det bra og få den hjelpen du trenger. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser