Hopp til hovedinnholdet

Jeg krangler mye med familien min og blir mye sur, føler med helt tom.

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg krangler veldig mye familien og blir fort sur for tiden, fordi jeg har det veldig vanskelig med med selv, men det vet ikke dem, fordi jeg prøver så godt jeg ksn og skjule det fordi jeg ikke liker, og har heller aldri likt og snakke om følelsene mine. Jeg bare føler at alle maser på meg og klager på at jeg må hjelpe til, og blir sure når jeg ikke gjør det, men har gang jg prøver så blir det også feil, og alle blir bare sure på meg uansett hva jeg gjør eller sier. Jeg er bare så utrolig sliten, og har nesten ikke energi om dagen. Jeg føler meg lixm bare helt tom. Og jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare eller fortelle dem hvorfor jeg blir så fort sur, fordi helt ærlig så vet jeg ikke selv

Besvart 31.10.2018 12:59
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig om du bruker mye krefter på å skjule at du ikke har det så bra. Og om du opplever deg selv som sur og irritabel, kan dette lett forsteke problemet ditt. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp.

Det er først og fremst viktig å si at det slett ikke er unormalt at følelser og humør svinger mye når en er i puberteten. Hormonene øker på og kroppen og hjernen utvikler seg i et raskt tempo, alt er liksom i litt ubalanse. Trøsten er at hos de fleste går dette helt fint, men det kan være lurt at både du og dine foreldre får litt hjelp når det står på som verst.

Du sier at du ikke liker å snakke om følelser, og det er du ikke alene om, men det er ikke så lett å komme utenom når en har det slik du beskriver. Samtidig er det riktig som du sier, at noen ganger vet en ikke hva en føler og hvorfor. Da er det lurt å snakke med noen som kan hjelpe en til å sortere litt i tanker og følelser. På den måten trener en på å snakke om sine følelser, og erfarer at det er ikke så vanskelig som en trodde.

 

For det er ikke lett når en til stadighet blir misforstått som sur, når en egentlig er trist og lei? Er det slik det i du oppfatter situasjonen? Kan det være at dine foreldre ser at du ikke har det så bra og at de forsøker å finne ut hva det er ved å spørre deg? Hvis det er tilfelle, er det lett at dette kan oppfattes av deg som mas, mens det fra deres side er ment som omsorg og at de faktisk bryr seg om deg. Kan det hjelpe litt for deg å forsøke å forstå situasjonen på denne måten?

Men det er ikke lett når en er kommet inn i et litt vanskelig samspillsmønster hjemme. En utvikler forventninger til hverandre som kan være vanskelige å gjøre noe med. Følelser er smittsomme og det er ikke alltid så lett å være forståelsesfull med en sur person. 

Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få hjelp til å øve deg på å snakke om følelser og få hjelp til å forklare situasjonen til de hjemme. Jeg er sikker på at om andre virkelig forstå hvordan du har det, så vil de være mer tålmodige og forståelsesfulle. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser