Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg si til helsesøster, holder på å utvikle spiseforstyrrelse.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 154cm. Jeg tror jeg har eller begynner å få anoreksi og bulimi. Den siste måneden har jeg begynt å tenke over vekt, kropp og mat. Jeg noterer vekta mi sånn 3 ganger om dagen, hva jeg spiser osv. I dag kl 11 spiste jeg et halvt tynt knekkebrød. To tynne knekkebrød da jeg kom hjem fra skolen 15, kasta opp alt jeg hadde spist til nå. Til middag 17, spiste jeg ca 80g pasta. så spiste jeg en mango og kasta det opp og pastaen. Trente 19, etter det begynte jeg å spise mye/overspise , en pære, 4 brødskiver og 1 knekkebrød, også kasta jeg opp det meste av det. Jeg har ikke lyst til å fortsette sånn, men jeg vil ikke gå opp i vekt, og klarer og vil ikke stoppe. Jeg har snakka med helsesøster om flytting og skilte foreldre osv, siden dere ofte anbefaler å snakke med helsesøster, i så fall hva skal jeg si til henne hvis jeg vil snakke med henne. En venninne av meg vet at jeg driver på med det her. Hva skal jeg gjøre? Etter skolen i dag veide jeg 39,8kg, og morgenen 40,7

Besvart 30.10.2018 23:44
 

Svar
Hei

Det høres ut som om du har veldig strevsomme dager og jeg blir veldig bekymret for deg. Jeg støtter deg i at du må snakke med helsesøster. Du trenger hjelp fra helsepersonell så raskt som mulig. Du spiser altfor lite mat og det er veldig farlig å kaste opp så mye som du gjør.

Dette kan du si til helsesøster eller fastlegen din: Jeg har det vanskelig når det gjelder mat og oppkast. Jeg strever mye og tenker på kropp, vekt og mat. Det tar all tiden min og jeg trenger hjelp. 

Om du tenker det er vanskelig å si dette til helsesøster kan du vise henne det du har skrevet til ung.no. Du har forklart på en forståelig måte hva du trenger støtte og hjelp til fremover.

Jeg legger også ved noen artikler du kan lese. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser