Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått ned mye i vekt og sliter med angstanfall og søvnproblemer.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, i mange år har jeg slitt med selvbilde mitt. Når jeg var mindre snakket jeg ned meg selv, vær gang jeg gjorde noe dumt osv. Jeg har alltid synest jeg var tykk og stygg selvom jeg alltid har vært normalvektig. Nå de siste 2 månedene har jeg gått ned 9,5 kg, men jeg er fortsatt normalvektig(nesten undervektig). Jeg får hele tiden kommentarer på att jeg spiser for lite å att jeg har blitt så tynn. Jeg synes ikke d, jeg vil gjerne gå ned mer. Foreldrene mine tvinger meg til å spise og kommenterer alltid på hva jeg spiser. Dette gjør att jeg spiser mer for jeg føler meg tvingt til det og etterpå får jeg skikkelig skyldfølelse på att jeg spiste mer enn jeg skulle. Jeg sliter også med angstanfall, og søvnproblemer. Hver kveld tenker jeg på hva jeg skal trene neste dag, og hva jeg skal spise. Og visst jeg ikke har trent når jeg skulle, får jeg skikkelig skyldfølelse og tenker att jeg likegodt kan gi opp livet.. Jeg orker ikke mer...

Besvart 09.11.2018 18:41
 

Svar
Hei

Det høres ut som om du trenger noen å snakke med. Det du strever med er alt for alvorlig til å være alene om.

Når man spiser lite og går mye ned i vekt vil andre psykologiske vansker bli verre slik som angst og søvnproblemer. Du beskriver at du har mange tanker som forteller deg at du ikke er bra nok og at du må trene og spise riktig. Dette er et slags tankekjør som ofte bare forsterker seg når man ikke snakker med noen om det.

Foreldrene dine er nok bekymret for deg og vil derfor at du skal spise mat. Det er foreldrenes plikt å passe på barna sine samtidig er de veldig redde for at barna skal bli syke. Det er veldig viktig at foreldrene dine fortsetter å passe på at du spiser nok mat samtidig kan du si til de at du har det vanskelig. Mange som strever med å spise nok mat eller med en spiseforstyrrelse forteller at de blir dårlig stemning hjemme. Redde foreldre blir ofte masete foreldre. Jeg anbefaler deg å si at du også trenger trøst selv om du også trenger at noen maser på deg om å spise nok mat. 

At du hele tiden tenker på å trene kommer av at du er på vei til å bli undervektig og du spiser for lite. Dette vil gjøre deg stresset og forverre trangen til å bevege deg. Fremover trenger du derfor støtte til å spise fire hovedmåltider daglig med tilstrekkelig mengde mat. I tillegg trenger du mellommåltider og restitusjonsmåltider etter/før trening.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese og i tillegg vil jeg at du skal vise det du har skrevet til ung.no til foreldrene dine eller helsesøster. Det virker som om dere trenger mere hjelp fra for eksemepel fastlege eller BUP.  


Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser