Hopp til hovedinnholdet

Jeg spiser minimalt og kaster opp, kan jeg få forstoppelse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg begynner å utvikle spiseforstyrrelse tror jeg. Jeg spiser ikke før 15 og etter jeg har spist så kaster jeg det opp. Jeg er 154 cm og veier rundt 40 kg, men det er egt noe annet jeg lurer på. Jeg sliter veldig med å bæsje, siden jeg ikke spiser mye. Og når jeg spiser så kaster jeg det opp. Hva skal jeg gjøre, og kan jeg få forstoppelse? Noen tips

Besvart 09.11.2018 18:54
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret for deg og vil at du skal kontakte helsesøster eller fastlegen din. Du trenger hjelp til å spise regelmessig og støtte fra voksne for å klare det. 

Når man spiser lite vil alle kroppens funksjoner gå i sparebluss. Tarmene vil bevege seg saktere slik at det er lettere å bli forstoppet. Det som hjelper er å spise fiberrik mat og drikke nok væske i løpet av en dag. Når du venter helt til klokken 15 med å spise vil kroppen din prøve å spare energi. I denne artikkelen om hva som skjer med kroppen når du spiser lite vil du kunne lese mer om skadevirkningene med å spise lite og uregelmessig. Å kaste opp er også veldig skadelig for deg. Oppkast kan føre til ubalanse i saltene i kroppen din som igjen kan gå ut over hjertet ditt, i tillegg skader oppkast spiserøret og tennene dine.


Jeg legger ved noen artikler som kan være fine. I tillegg må du snakke med en voksen. Om det er vanskelig å forklare eller snakke med en voksen kan du vise frem spørsmålet og svaret her på ung.no. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser