Hopp til hovedinnholdet

Hva er galt med meg, jeg veksler mellom å spise lite og miste kontrollen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 15 år gammel jente som sliter litt. Jeg har en god stund slitt lit med spising. Får bare noen måneder siden var det så ille at jeg ikke klarte å spise mere en 600 kcal uten at jeg fikk dårlig samvittighet, men jeg har blitt bedre. Jeg har prøvd å spise sunnt og jeg har lagt vekt på det å bli sterkere for jeg driver med idrett, men nå i det siste har det utviklet seg til noe jeg ikke har kontrol over. Jeg har noen dager hvor jeg spiser i underkant lite men mere en for noen måneder siden. Jeg teller fortsat kalorier for å holde kontroll, men di dagene jeg ikke gjør det går alt ut av kontroll og jeg klarer ikke slutte å spise. Det føles nesten litt som at jeg spiser bar fordi jeg kan og jeg får veldig dårlig samvittighet etter. Jeg vet ikke hva jeg sakl gjøre og håper dere har et svar på hva som er galt med meg.

Besvart 18.11.2018 18:20
 

Svar
Hei

Når man spiser for lite mat vil kroppen bli stresset og hjernen vil gi signaler til deg om at du må spise mye mat. Kroppen blir i en slags sultkatastrofe og vil derfor prøve å gi deg signaler om at du må spise mye. 

For å unngå at manbegynner å  overspise, er det veldig viktig med regelmessige måltider som inneholder nok energi. Det er derfor viktig å spise frokost, lunsj, middag og kveldsmat i tillegg til mellommåltider. For å få til et sunt kosthold må man spise hyppig og regelmessig. Man må også passe på å spise når man har trent eller vært mye i aktivitet, om ikke brytes kroppen ned fremfor å bli sterk. 

 

Jeg legger ved en artikkel som beskriver hva som skjer i kroppen når du spiser for lite. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser