Hopp til hovedinnholdet

Jeg prøver virkelig å slutte å kutte meg. Men det er så vanskelig.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Prøver virkelig å slutte å kutte. Hele tiden. Det går fint når jeg er på skolen, eller med venner, men med en gang jeg er alene blir jeg så sykt trist og føler meg så verdiløs og dum. Jeg føler meg så ubetydelig, som om ingen ville brydd seg om jeg levde eller ikke. Vet noen sikkert ville det, og at alt blir bedre etter hvert, men det er så vanskelig å se lyst på framtiden når jeg ikke klarer å være lykkelig når jeg er alene. Det er så vanskelig å la vær å velge kniven. Når jeg ser armen min ser jeg bare plasser der det burde være flere kutt, ikke nok kutt. Jeg vet ikke hva som feiler meg. Unnskyld

Besvart 25.11.2018 16:50
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss at du strever med selvskading og at det er vanskelig å slutte med dette. Det er jeg ganske sikker på at er mange som kan kjenne seg igjen i så du er ikke alene!

Du trenger ikke unnskylde deg!

Selvskading handler ofte om at man har mye smerte inni seg som er vanskelig å vite hva er for noe eller å uttrykke på annen måte. Derfor kan selvskading gi en følelse av lettelse slik at man føler at man får det litt bedre.

Du sier noe om at når du er alene så er du veldig trist og føler deg verdiløs. For deg så kanskje kuttingen blir en slags måte å regulere disse vonde følelsene på slik at du får det litt bedre inni deg.

Når du ser på armen din og ser etter flere steder du kan kutte deg så blir vell kanskje også dette en måte for deg å minne deg selv på hvor vondt du har det og hvor vanskelig det er for deg å ha det slik.

Mitt beste råd til deg er å snakke med noen om hvordan du har det. Det kan være helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Det kan også være foreldrene dine eller andre du er trygg på. Ved å ha noen å snakke med får du sortert i vanskelige tanker og følelser og du vil få det bedre. Da vil det også bli lettere å slutte med selvskading.

Vi tror ofte på det tankene våre forteller oss. Når de forteller oss at vi er dumme og verdiløse så tror vi på det. Men det trenger ikke bety at tankene sier oss det som riktig!

Ved å snakke med noen vil dette bli lettere å se og tankene vil endre seg.

Du er god som gull og du fortjener å ha det bra!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart. God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst