Hopp til hovedinnholdet

Gleder og gruer meg til juleballet

Jente 15 år
 

Spørsmål

alle gleder seg så mye til juleballet, men jeg gruer meg kjempemye. jeg er redd for å danse foran mange jeg ikke kjenner så godt klarer kun til nød å danse foran de aller nærmeste vennene mine. var på ballet i 8. og da besto hele ballet av hopping, dansing skriking og synging. alle de tingene er jeg kjemperedd for. når jeg er i sånne situasjoner bare føler jeg at kroppen min blir kjempetung og hvis jeg prøver å hoppe eller danse så føles det så ekstremt unaturlig og jeg bare klarer det ikke. føler også at jeg bare mister stemmen. er redd for at jeg bare kommer til å stå helt i ro og bli stemplet som «kjedelig». jeg bare vet at jeg kommer til å stå stille som en usikker idiot også kommer folk til å mase på meg at jeg må danse også kommer jeg til å få panikk inni meg og bare ikke svare også kommer jeg til å angre på at jeg er så usikker og redd resten av livet og d vil jeg ikke. hva kan jeg gjøre for å klare å danse og hoppe uten at det blir rart og unaturlig? og hvordan dempe angsten?

Besvart 06.12.2018 23:25
 

Svar
Hei

Du beskriver godt hvordan det kan oppleves å gruglede seg til juleballet. Når jeg leser det du skriver tenker jeg at sikkert mange tenker sånn som deg. Det er ikke naturlig for alle å hoppe, danse, skrike og synge på juleballet. Hvis det ikke er naturlig for deg, så tenker jeg at du kanskje skal tørre å la være å gjøre det. Kanskje du da går foran som et godt eksempel? Sannsynligvis er det flere enn deg som ønsker å ta det rolig.

Kan du klare å si at sånn dansing, skriking, synging og hopping ikke passer helt for deg? La de andre holde på som de vil. Vær tydelig på hva du vil og ikke vil. Kanskje andre maser mindre hvis du er helt tydelig på hva som passer for deg? 

Tips for å dempe angst er å prøve og puste med magen. Du kan også prøve å tenke at du puster langs en firkant. Begynn med å tenk at du er ved et hjørne i en firkant, pust inn langs den ene siden og ut langs neste side. Håper det gir mening. Si gjerne til en venn at "uff nå kjenner jeg at jeg blir litt stressa", "jeg føler at det er forventninger om at jeg skal oppføre meg på en måte som jeg kjenner ikke passer for meg". Hvis du setter ord på det du tenker på så kan det være at du får mindre reaksjoner i kroppen på at du er redd, usikker og stressa. Det kan også være lurt å snakke med en voksen om dette før skoleballet. Kanskje en lærer kan gjøre noe med tanke på informasjon før juleballet? Si litt høyt i klasse om forventninger til hverandre og hvordan det er lurt å oppføre seg på juleball. Sannsynligvis synes lærerne det er fint om dere ikke hopper og skriker rundt på juleballet. Se også tips i vedlagte artikler.

Lykke til og håper juleballet blir en positiv opplevelse for deg.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

Fornøyd gutt

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser