Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg veldig stressa og pressa hele tiden.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg føler meg veldig stressa og pressa hele tiden. Jeg sliter med mat føler meg tjukk og tung. Kaster opp mat og spiser lite. Jeg vil ikke ha spiseforstyrrelse pga da får jeg mindre rumpe og pupper og blir svak. Har ikke så store pupper eller rumpe. Er 154cm og veier 40-41kg. Har ikke snakka med noen om det unntatt 4 venner. Også tror jeg at jeg skal flytte fra moren min til faren min. Eller er veldig sikker på at jeg skal det etter jul. Har bodd der før. Mamma har ikke gjort meg noe altså, bare har mye mer lyst til å bo på det stedet pappa bor, det er mye mer sentralt. Det stresser meg veldig Også føler jeg på veldig stort kroppspress. Ha store pupper og rumpe. Være pen og alt det. Og det med å legge ut fine bilder på insta Jeg føler meg stygg. Skolen er også noe som stresser meg veldig mye. Lekser og få bra karakterer. Og voksenlivet, jeg har ikke lyst å bli eldre. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. Har snakka med helsesøster på min nåværende skole om flytting.

Besvart 15.12.2018 08:48
 

Svar
Hei jente 14 år.

Så bra at du skrev til oss her på ung.no

Jeg forstår du har mye å tenke på. Det er bra du har snakket med helsesøster om flyttingen. Kan du snakke med helsesøster også om dette med at du kaster opp og spiser for lite mat? Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da vil helsesøster med en gang forstå. 

Ungdom i dag kan oppleve et stort press på kroppspress og utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 
Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv! 

Snakk med helsesøster så snart du kan! 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser