Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min har det vanskelig, hvordan skal jeg snakke med henne?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 17 Problemet er egentlig ikke med meg men jeg har ei venninne på 14, ho er nesten som en lillesøster for meg. Ho sliter mye med psyken og sitt eget selvbilde. Når jeg ser at ho sliter så spør jeg om ho vil snakke om det og ho pleier å åpne seg om det men jeg sliter med å vite hvordan jeg skal hjelpe når det er «min tur» til å ta over samtalen. Så jeg lurer på om det er noen tips for hvordan jeg kan snakke med henne og hjelpe ho.

Besvart 19.12.2018 13:06
 

Svar
Hei gutt 17 år

Så heldig din venninne er som har en så god og omsorgsfull venn som deg. Og som så inderlig ønsker å hjelpe henne når hun sliter med psyken og sitt eget selvbilde. Men jeg forstår at du synes det er vanskelig om du tenker at du må si noe som kan være til hjelp når det er "din tur" i samtalen. 

Det kan være tungt å se at en venn har det vanskelig og strever. Mange kan nok kjenne seg usikre på hva de kan gjøre for å hjelpe og hvordan de kan være en god støtte, og disse tankene og bekymringene kan ta mye plass. Du er en god nok venn og skal bare fortsette å være det. Men det er viktig at din venninne får hjelp for sine vansker.

Derfor kan det være lurt å forsøke å oppmuntre henne til å søke hjelp og snakke med noen. Kanskje er hun skeptisk til dette, men forsøk gjerne å foreslå det flere ganger og tilby deg gjerne å være med. Det kan være foreldrene hennes, helsesøster på skolen, kontaktlærer, eller noen andre voksne som dere stoler på.

Du kan også tipse henne om å sende inn spørsmål til oss på Ung.no.

Mange som strever setter stor pris på at venner lytter og viser at de bryr seg. Det trenger ikke å bety så mye hva man sier eller hvordan man sier det, det er nok at du viser at du bryr deg og tåler å høre hennes historie. Og mange ganger er det nok med en god klem. Prøv også gjerne å finn på ting sammen som du vet venninnen din liker. 

Du skal ikke være terapeut for din venn, det er det andre som skal være. Du har allerede vist deg som en god venn, fortsett med det. Og les artikkelen om dette som jeg legger ved svaret.

Det kan være tungt å bekymre seg for en venn, og noen kan kjenne at det er et stort ansvar å bære. Det er også viktig å si i fra til noen voksne om din venn betror deg farlige hemmeligheter. Ikke lov å holde tett om ting som kan være farlige for noen av dere. Derfor anbefaler jeg også deg å snakke med noen for din egen del. 

Det kan være en i familien, en lærer på skolen, rådgiver eller helsesøster. De kan støtte deg videre og kanskje kan de også ha gode råd til deg. Husk at du allerede er en god venn og at du ikke trenger å bære på alle bekymringene helt alene. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en riktig god jul.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser