Hopp til hovedinnholdet

Jeg er avhengig av å rive av skorper på sårene mine, hva kan jeg gjøre?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 17 år med noen jeg tror er avhengighetsproblemer. Om jeg har skadet meg, og skorpen kommer på såret, river jeg den av med en gang. Det holde jeg på med helt til det ikke går mer, og jeg lager med selv ett arr. Jeg har nylig oppdaget den døde huden under helen min. Jeg forstår ikke hvorfor, men jeg må hele tiden rett og slett finne en pinsett eller kniv, og klore den opp, jeg ender alltid med og blø og sliter med og gå dagen etterpå eller senere på dagen. Jeg vet konsekvensene av det hver gang, men klarer rett og slett ikke og la være. Jeg forstår ikke hva dette er for noe, men er det tegn på noe kanskje? Det er vertfall utrolig plagsomt og vont og holde på slik. Jeg gjøre deg på tuppen av fingrene når det kommer død hud der, jeg må derfor bite ned neglene for at det skal være mulig. Hva er dette for noe... hva kan jeg gjøre med det? Takk for svar.

Besvart 22.12.2018 12:30
 

Svar
Hei gutt 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er veldig vanskelig om du opplever at du ikke har kontroll over din trang til å rive av skorper på sår. Og om dette fører til stygge arr og at du får vondt, er det viktig at du finner en måte å slutte med dette.

Noen som har slike uvaner og ritualer som du beskriver, kan føle på en uro og angst om de forsøker å la være å gjøre det de føler trang til. En vet at det er feil å gjøre, men må gjøre det for å finne tilbake til roen.

Er det noe du kjenner på? Hvis det er tilfelle kan dine vansker ligne på det vi kaller for en tvangslidelse. Dette kan du få bekreftet eller avkreftet i samtale med lege.

Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din. Her kan du få hjelp til å komme i kontakt med noen som kan hjelpe deg til å finne måter å håndtere din uvane og kanskje tvangslidelse. 

For det finnes god hjelp å få, men da må du være villig til å søke hjelp og gradvis gjøre det som skal til for å tåle det ubehaget som oppstår når du skal unngå å følge din trang til å rive av skorper på sårene.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser