Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg kan jobbe med uten utdanning?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Skal starte på VGs i år og har slitt med sosial angst og depresjoner. Har tenkt veeeeeldig lenge og godt på at jeg skal droppe ut, siden jeg har så problemer og det er det jeg føler er rett for meg akkurat nå, men så vet jeg ikke om hva jeg kan jobbe som i så fall uten utdanning hvis jeg skal jobbe, jeg har jo ikke utdanning da, så vet ikke hvordan det skal gå, men hvordan klarer de andre som dropper ut og ikke har 1 000 000 kr på kontoen seg?

Besvart 07.01.2019 16:18
 

Svar
Hei jente 16 år

Jeg forstår at det ikke er så lett til deg og at det er problematisk for deg med skolegangen og videre forløp.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med rådgiver på skolen din og få til en prat om hva som kan passe best for deg nå. Kanskje du skal undersøke nærmere de ulike alternativene du har ift. skolegang og linjer. Sammen kan dere skreddersy noe for deg, som gjør at du blir på skolen og får til å trives der.

Det er uheldig å droppe ut av skolen i så ung alder, så jeg vil fraråde det. Videregående skole gir deg mange muligheter senere i livet, og det er også en fin sosial arene å være en del av. Grip mulighetene ved å be om råd og hjelp fra rådgiveren på skolen, og kanskje du også kan finne god støtte i foreldrene dine?

Det finnes god hjelp å få for sosial angst og depresjon. Derfor vil jeg i tillegg anbefale deg å oppsøke eksempelvis helsesykepleier eller Helsestasjon for ungdom. Be om støttesamtaler og hjelp til hvordan du kan få det bedre med deg selv og sammen med andre. Det finnes mange gode hjelpeteknikker som helsesykepleier og Helsestasjon kjenner godt til. De vil også ha muligheten til å guide deg videre dersom du er i behov av mer spesialisert hjelp.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser