Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst å fortelle mamma hvordan det er, men er redd hun ikke forstår.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er jente på 12 år. vet denne er for 13+ men lurer veldig og vil ha et ordentlig svar. jeg tror kanskje jeg har en form for depresjon eller noe annet som kanskje ligner litt. i den siste måneden har jeg vært mye alene på rommet mitt, spiser ikke, har vondt i hodet hver kveld ca og noen ganger hele dagen, tenker at jeg ikke er verdt en dritt og at jeg ikke fortjener de fantastiske bestevennene mine, jeg og en venninne har snakket mye om det og vi har d ganske likt. jeg har lyst til å si d til mamma men jeg vet hun bare kommer til å skylde på, det med vondt i hode, at jg bruker telefonen eller at jeg må legge bort telefonen for å sove, jeg sliter også ganske mye med å sovne om kvelden og jeg prøver å legge bort tlf men jeg blir redd når jeg skal prøve å sovne uten noe lyd på rommet. jeg er helt energiløs og gråter alt for mye. jeg er redd mamma ikke er «enig» og bare skylder på noe annet, men jeg vil si det. hvordan kan jeg være mer sikker?

Besvart 10.01.2019 13:44
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det ikke er så enkelt å være deg for tiden. Vanskelige tanker og følelser kan bli ekstra vanskelige når en ikke deler det med en har tillit til, eller føler seg misforstått.
Da kan de negative og vanskelige tankene låse seg, slik at en for eksempel begynner å tro at en er verdiløs og ikke er verdt vennene sine. 
Det er ikke en sannhet, men dess mer en tenker det, dess mer tror en gjerne på det. 

Jeg vil anbefale deg å vise din mor det du har skrevet her, eller lese det opp for henne. Sannsynligvis vil hun få et godt innblikk i hvordan du har det. 
Det kan også være fint å snakke med helsesykepleier på skolen. Hun kan være en god støttespiller. 

Det er kjempefint at du ønsker få hjelp. Det er første skritt mot å få det bedre. 
Slik du har det nå, skal det ikke være for alltid. Livet og du selv er i stadig endring. Alle behøver i blant gode støttespillere, som kan hjelpe en på veien mot bedre tider. 

Jeg håper at noe av dette og vedlagte artikler kan være til hjelp.

Lykke til videre !

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser