Hopp til hovedinnholdet

Opplever søvnparalyse.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg var opplevd mye rare greier under natten så hender det at jeg våkner og liksom drømmer rare ting. Litt sann halvsøvning tilstand når jeg er lys våken føler jeg meg tom hjelpeløs og klarer ikke slutte på de rareste ting. Jeg henger meg opp i helt meningsløse ting som ikke har noe med meg å gjøre. For eksempel kan jeg få for meg en strek som er så rett at jeg blir redd. Jeg drar hos psykolog på grunn av angstlidelser og engstlighet men jeg klarer ikke forklare hva det er som skjer med meg. Dette har bare skjedd 3 ganger men gjør gjerne allmenntilstanden min dagen etter litt rar. Hva er dette og er jeg blitt gal?

Besvart 03.02.2019 19:02
 

Svar
Hei

Det du beskriver å oppleve er nok det som kalles for "søvnparalyse"  - Det er på en måte slik at hodet er våkent men ikke kroppen ennå.  Det kan være litt rar følelse.

Dette er en tilstand som kan oppstå i det en våkner opp fra REM-søvn (drømmesøvnen) eller i det en sovner inn, og er karakterisert ved at en ikke klarer å bevege kroppen eller kroppsdeler i noen sekunder opptil noen minutter. Grunnen til at dette skjer er utkopling av kroppsmuskulaturen, som normalt finner sted under REM-søvn, også inntreffer i våken tilstand. De første gangene dette skjer er det svært ubehagelig for personen. Den midlertidige utkoplingen av kroppsmuskulaturen opphører spontant etter en kort tid, eller ved at noen tar på eller snakker til en.

Det er normalt å oppleve angst knyttet til disse opplevelsene, i alle fall de første gangene de opptrer. I 25-75% av tilfellene oppstår det hallusinatoriske opplevelser knyttet til søvnparalysen. Disse hallusinatoriske opplevelsene kan bestå av opplevelse av lyder, synsopplevelser, kroppsfornemmelser eller at noen er til stede i rommet (uten at disse stimuli faktisk foreligger fysisk).

Årsaken til dette er det samme som for søvnparalyse – at fenomen som normalt bare opptrer i REM-søvn (billedlige, visuelle drømmer) også opptrer i våken tilstand. Når en får for lite søvn, eller har uregelmessige tidspunkt for søvn øker sannsynligheten for slike opplevelser. Mentalt stress kan også muligens øke sannsynligheten for slike episoder – det samme gjelder ryggleie. Søvnparalyse oppstår som regel for første gang i tenårene – og en kan ha det livet ut. Episodene er imidlertid ikke forbundet med farer/ubehag (bortsett fra ubehaget en opplever når episodene oppstår).

Hos noen skjer dette en gang, mens andre opplever det flere ganger.  Prøv å fortsette å si til deg selv at dette er helt ufarlig. Kanskje går det at at du sier til deg selv: -Jeg får prøve å sove litt til... Ta en prat med noen om dette hvis du er engstelig for det eller du på annen måte syns det er veldig plagsomt. Snakk med psykologen du går til og fortell der at du har opplevelser du tror er "søvnparalyse". 

Snakk med psykologen din om dette og vis gjerne psykologen din det du har skrevet her til oss i UNG.no. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser