Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å føle at andre stirrer på en og hvisker bak min rygg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal søke vgs til høsten. Jeg er veldig stresset og redd. Først: vet ikke hvilken skole jeg skal på Olsvikåsen eller Bergen katedral skole.. katerdral er nærmere men eg vet ikke hvordan det er der mens olsvik var jeg på besøk og syntes var veldig fin men e en del unna. Ca 25-30 min. For det andre: eg vet ikke hva eg skal gjøre første dag på skolen i vgs hvordan skal eg være eg e redd folk ler av meg eller synes eg e rar vil bare være normal.. hva skal eg gjøre. For det tredje: eg føler folk ser på meg og ler eller stirrer... vet ikke hvorfor men hver gang noen ser på meg eller stirrer tar eg det på en frekk måte eg eg føler alltid de visker om meg bak ryggen min... vet ikke helt hvrofor eg føler sånn ellee hvorfor det er sånn...?? Er deg normmalt å føle sånn??? Takk på forhånd

Besvart 10.02.2019 14:00
 

Svar
Hei jente 15 år.

Jeg forstår at du er stresset og redd for hva du skal velge og hvordan det blir å begynne på videregående skole. Slike overganger fra noe trygt og kjent til noe nytt og ukjent, er noe de fleste kjenner på. Så du er nok ikke alene om å grue deg til overgangen til videregående skole.

Men husk at alle de andre også har sin første dag på skolen samtidig som deg og vil føle på den samme usikkerheten. Du vil også helt sikkert møte noen andre fra din nåværende  skole, som begynner på samme skole. Snakk derfor med noen av dine venner på skolen om hvilken skole de skal søke på, kanskje det vil påvirke valget ditt?

Men jeg forstår at du er ekstra redd og engstelig om du har alle disse urettferdige og vonde tankene om at andre kommer til å le av deg, stirrer på deg og hvisker bak din rygg. Slike tanker er både vonde og kan føre til at en føler seg ekstra redd og usikker. 

Men det er viktig å finne ut om dette er noe du tenker, eller om det er noe som skjer i virkeligheten. Noen ganger kan det være vanskelig å finne ut, men om du opplever mobbing i form av baksnakking, er det viktig å si i fra til noen voksne som kan hjelpe deg til å få slutt på mobbingen.

Men det er normalt at en er opptatt av hva andre mener og tenker om en. Samtidig er det ofte veldig overdrevent, fordi vi er nok ikke så interessante som vi tror. Andre ser på deg, på samme måte som du ser på andre, men at de stirrer, er mest sannsynlig din tolking av situasjonen. Slike overbevisninger er vonde om en ikke tar seg tid til å sjekke ut om de virkelig stemmer med sannheten. 

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg både til å velge den skolen som er best for deg og hva du kan gjøre når de vonde og urettferdige tankene tar overhånd. Da kan helsesykepleier eller sosiallærer på skolen være en du kan snakke dem. Det hjelper å snakke med noen når en har vonde bekymringer og trenger trøst og råd.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Gruer du deg til å bytte skole?

Skolebygg (www.colourbox.com)

Mange blir triste av tanken på å skulle slutte på ungdomsskulen og begynne på videregåande. Kanskje ender du opp i ein klasse med bere folk du ikkje kjenner?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser