Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt veldig redd for å være ute om kvelden når det er mørkt.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har blitt veldig redd for å være ute om kvelden når det er mørkt.. jeg bor midt i skogen og må jobbe med dyra ute. (Jeg elsker skrekkfilmer og sånne paranormale greier) men jeg så på en YouTube video en gang, av et sånt monster som ikke går an å drepe. (Ja.. litt teit egt) og i går så jeg veldig mye på sånne "skinwalker" videoer, som liksom bor i skogen og hvis den ser deg om kvelden så dreper den deg. Jeg vet at det ikke finnes, jeg har aldri hatt noe problem med det før. I går ble jeg så redd når jeg skulle bak fjøset og tømme møkk, tok jeg med den ene ponnien min. For å ha selvskap. Jeg er vanligvis ikke mørkredd, og jeg er ikke redd inne. Jeg føler liksom at det er noe bak meg, og jeg er redd for å ri i mørket også. Som sagt: det har aldri vært noe problem før. Håper på hjelp :)

Besvart 14.02.2019 14:07
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det er ubehagelig å få slike ekle følelser når du er i mørket. 
Jeg vil tro den plutselige redselen for mørket, har sammenheng med skrekkfilmene og youtube. Jeg vil anbefale deg å ikke oppsøke slike filmer fremover, slik at du får en pause for fantasien, og ikke får redselen til å blomstre. 

Videre vil jeg anbefale deg å ha en lommelykt med når du går ut. Da vil du ser at verden er likedan om natten som om dagen. 
Minn deg selv på at det ikke finnes slike monster og andre fryktinngytende ting. 
Fantasien kan skremme en, så viktig å bremse deg selv ved å fortelle at det ikke finnes, når du kjenner redselen komme. 
Ta også en titt på vedlagte artikler. 

Lykke til videre !

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du mørkredd?

Mørkt soverom på natta (colourbox.com)

Dei aller fleste kjenner til begrepet «mørkredd» og mange har nok også på eit tidspunkt kjent seg utrygge i mørket. Spesielt er det å vere mørkredd vanleg hos barn. Men også ungdommar og vaksne kan oppleve å vere mørkredde. Korleis kan vi forstå det, og når blir det eit problem?

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser