Hopp til hovedinnholdet

Har helsesøster plikt til å fortelle om selvskading når jeg er over 18 år?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Kjapt spørsmål, hvis jeg åpner opp om tidligere selvskading eventuelt nye tanker om det, har helsesøster taushetsplikt eller plikt til å fortelle om det selv om jeg er over 18? PS. Har ikke selvskadet mye de siste månedene og det er virkelig ikke noe jeg ønsker å holde på med. Men føler det må snakkes om, men vil heller ikke at det plutselig skal være en tredjeperson i samtalen når det er et såpass tungt tema.

Besvart 18.03.2019 18:34
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Helsepersonell har taushetsplikt og kan ikke formidle helseopplysninger om deg til andre hvis du ikke har gitt samtykke til det. Dette gjelder fra du er 16 år.

Når pasienten eller andres liv kan være i fare har helsepersonell plikt til å varsle.

Helsesykepleier på skolen din har altså ikke lov å fortelle andre om selvskadingen din. Om du har tenkt til å ta ditt eget liv, og forteller det til helsesykepleier, har hun plikt til å sørge for at du får riktig hjelp.

Jeg synes absolutt du skal ta deg en tur innom helsesykepleier så du slipper gå gå med tankene dine alene :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser