Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venn som vil ta livet sitt. Hvordan kan jeg hjelpe?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en kompis som bor på andre siden av landet. Vi møttes på Internett. Vi har snakket litt, men ikke om slike såre temaer. Han vil ta sitt eget liv. Han snakket om at han ikke gjør noe med livet sitt, aldri er med venner. Jeg skal foreslå for han å snakke med noen, men hva kan jeg si for å prøve å gjøre det bedre og hva skal jeg IKKE si? Vet ST jeg må foreslå hjelpetelefon osv, men hva kan jeg si til han for å få han til å føle seg bedre?

Besvart 22.04.2019 13:21
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor bekymret du er for vennen din. Han er heldig som har en så god venn som deg! Jeg syns det er så fint at du kan spørre oss om råd!

Jeg syns du kan si at du er bekymret for han og at han bør oppsøke hjelp. Det finnes mange måter å få hjelp på og han trenger ikke bære på alt eller løse alt alene!

De som har selvmordstanker trenger ofte å vite at noen bryr seg og spør hvordan de har det. Du kan også spørre hva han trenger fra deg og hva du kan gjøre for han. Det og ikke spørre kan bidra til at den som strever får det verre. Ved å spørre viser du at du bryr deg og det er det viktigste. Du kan si hva du vil si!

Det finnes mange instanser hvor han kan søke om hjelp. Jeg vil anbefale helsesykepleier på skolen og/ eller Alarmtelefonen på tlf 116 111 hvor han kan fortelle om det som gjør at han vil dø.

Det er også viktig at du ikke påtar deg alt ansvar for at han har det vondt. Derfor er det fint at du kan si at du er bekymret og at han burde oppsøke hjelp. Samtidig kan du også si fra dersom du føler du ikke strekker til.

Det er også mange fine artikler på Ung.no sine sider - kanskje han kan lese der? Det er mange ungdommer som strever i dag med ensomhet og nedstemthet. Han er ikke alene om å ha det vondt!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp!

Lykke til og håper vennen din får det bedre snart!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert