Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så forvirret, skulle ønske det stoppet, slik at jeg fikk det bedre.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, før høre over alt at de fleste forvirringer og sånt burde være over når man er forbi startfasen av puberteten og at det er nok bedre når man er litt eldre. Men nå er jeg blitt 17 og jeg føler jeg har så mye mer problemer med meg selv, blant annet med det at det siste året har jeg fått følelser for jenter... er det noe jeg burde urolige meg for? Fantasien min løper løpsk sammen med hormonene og jeg føler dette er noe jeg burde hatt hvert gjennom for noen år siden, og at jeg er 17 nå og føler meg mer voksen, men alikevell så er jeg ganske forvirret i hodet og undrer over ting og fantaserer om ting hele tiden... Kunne bare ønske det hadde stoppet snart så jeg kunne hatt det litt lettere og roligere i hverdagen

Besvart 09.05.2019 10:45
 

Svar
Hei jente 17 år.

Jeg forstår at du er bekymret og lei om du opplever deg selv som forvirret i hodet, undrer deg over ting og fantaserer om ting hele tiden. Om dette fører til at du opplever hverdagen din vanskelig, forstår jeg at det er ekstra utfordrende for deg. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp.

Men det er normalt og vanlig at livet og følelsene går litt opp og ned. Og selv om den første krevende fasen av puberteten er over, er du allikevel i utvikling og mye nytt skal erfares på alle områder i livet. 

Den seksuelle utviklingen er på langt nær over. Vi blir nemlig ikke født med en ferdig seksuell identitet. Vi former den sammen med dem vi omgir oss med og ved å erfare. Mange lurer på hva som er normalt. Det er det bare du som kan definere. 

I ungdomstiden er det normalt å utforske sin seksualitet og seksuelle identitet. Noen forelsker seg i både gutter og jenter. Mens andre forelsker seg i personer kun fra sitt eget kjønn eller fra et annet kjønn. Noen kjenner seg ikke igjen i kategoriene homofil og bifil, men opplever å bli forelsket i eller bli tiltrukket av mennesket, ikke kjønnet på personen. Og grensen mellom homofili og heterofili kan være flytende og også variere i ulike faser av livet. Hvilke sider av vår seksualitet en velger å leve ut er forskjellig, det viktigste er at du er ærlig og tro mot deg selv. Derfor synes jeg ikke du skal uro deg alt for mye om du har følelser for jenter.

Men om du kjenner på at dine tanker og følelser gir deg mye uro og gjør deg forvirret, kan det være lurt å snakke med noen som kan hjelpe deg til å sortere litt.

Da kan helsesykepleier på skolen, eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. Her kan du få god hjelp og råd og sammen kan dere finne ut hva som kan være den beste hjelpen for deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser