Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 år! Jeg klarer ikke å stole på noen rundt meg lenger.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke om inne er riktig, om det er den rett. Men jeg har et problem. Og det problemet har vært med meg i flere år. Problemet er at jeg ikke for meg til å stole på noen. Jeg klarer ikke å stole på vennene mine, folk rundt meg, lærere, familien min, foreldrene mine, søsken eller andre. Det skjedde med at jeg stolte på dem og var glad i dem, men så skjedde det noe og jeg klarte ikke å stole på dem lenger. Og det skjer hele tiden. De får meg til være glad i dem og så gjør de noe og alt blir knust. Og siden da klarer jeg ikke å stole på dem. Og det påvirket at jeg ikke klarer å stole på noen som helst. Ikke venner, ingen jeg kjenner og ingen jeg møter. Fordi jeg er redd for at de kommer til å gjøre noe og alle blir bare lei av meg. Hva kan jeg gjøre? Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre sånn egentlig. Vær så snill hjelp meg.

Besvart 18.05.2019 11:30
 

Svar
Hei!

Det må være veldig strevsomt for deg å kjenne på at du ikke klarer å stole på noen rundt deg lenger.

Du har opplevd at noen du stolte på og følte deg trygg på, har sviktet deg på en måte som gjør at du ikke klarer å stole på noen rundt deg lenger. Du opplever også at dette skjer om igjen og om igjen.

Det du har opplevd og fortsatt opplever må ha vært veldig vondt og krenkende for deg?

Det er fullt mulig å forstå at du kan ha problemer med å stole på andre etter å ha hatt en vonde og sårende opplevelser med noen du som står deg nær og er glad i. Hvordan skal du kunne vite om andre snille mennesker rundt deg fortsatt er til å stole på, når du har fått flere slike opplevelser.

Heldigvis er det slik at det finnes flest snille og omsorgsfulle mennesker rundt deg som du fortsatt kan stole på. Ikke mist trua på det. 

For at du igjen skal kunne stole på andre rundt deg, tenker jeg at du trenger å snakke med noen om det du har opplevd og fortsatt opplever. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen. Hun kan du stole på og hun kan hjelpe deg, slik at du får bearbeidet vonde opplevelser som hindrer deg i å stole på andre.

Hun har også taushetsplikt, og vil kunne hjelpe deg med å finne ut hva du trenger for å bli trygg igjen, og hva du selv kan gjøre for å beskytte deg mot ubehagelige opplevelser fra mennesker som oppfører seg annerledes enn du forventer.

Vis helsesykepleier det du har skrevet til oss, så slipper du å forklare så mye.

Jeg legger ved noen artikler jeg også anbefaler deg å lese.

Jeg håper svaret mitt vil være til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser