Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg veldig rar.

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, haster litt med svar. Jeg er deprimert, selvskader og har litt selvmordstanker. De siste 2 dagene har jeg følt meg veldig rar. Jeg føler meg i en egen bobble. Alt er så rart. Jeg er streeset og sliten og dritt lei. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg føler meg så rar/fjern. Kan jeg ha psykose uten å høre stemmer eller se ting? Hva annet kan det være? hvilken diagnose/er for jeg føler meg så rar.

Besvart 15.05.2019 07:20
 

Svar
Hei jente 16 år

Vi i ung kan dessverre ikke svare på hva dette kan være for noe, men ut fra hva du beskriver så tenker jeg at du bør oppsøke helsepersonell og få dette undersøkt nærmere. 

Du bør ta deg selv på alvor når du har det sånn som nå og jeg tenker det er veldig fint at du har skrevet til oss her i ung.no. Du skriver at du er deprimert, selvskader og har litt selvmordstanker. I tillegg føler du deg veldig rar og stiller spørsmål om du kan være i en psykose. Du skal ikke ha det så vondt og vanskelig, og være alene. Det er viktig at du snakker med noen voksne som du har rundt deg. 

Jeg vil be deg om å snakke med foreldrene dine først og fremst. De bør vite litt om hvordan det er for deg nå, slik at de kan være gode omsorgspersoner og støtte og trygge deg. Det tenker jeg at du trenger nå!

Jeg oppfordrer deg videre til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. De vil ta deg på alvor og kartlegge symptomene dine nærmere, og vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra BUP. 

Kort om hva psykose er: Psykose betraktes som en forvirringstilstand, der man kan oppleve at man både kan se og høre ting som andre ikke ser eller hører. Ved en psykose er det vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi. Ofte kan stemmene og personene man hører og ser være slemme og befalende. Dette kan oppleves svært skremmende. Mennesker som har opplevd skremmende, alvorlige hendelser er i økt risiko for å utvikle psykose. Det ser ut til at det er spesielt hendelser der andre mennesker har påført personen traumer som øker risikoen for psykotiske  symptomer. Ved mistanke om psykose er det viktig å få hjelp så tidlig som mulig. Det kan hindre, mildne eller forsinke utviklingen. Dersom du er veldig bekymret for deg selv nå i forhold til dette, så ber jeg deg ta kontakt med fastlegen din i morgen. Du kan også ringe TIPS-telefonen på tlf. 51515959 (tidlig oppdagelse og behandling av psykoser). Du kan også ta kontakt med legevakten på tlf. 116 117. 

Jeg legger ved flere artikler som jeg ber deg om å lese og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser