Hopp til hovedinnholdet

Jeg har stemmer i hodet. Hva kan gjøre for at de skal forsvinne?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg har stemmer i hodet dom sier at jeg ikke er verdt noe. Jeg tenker på å ta mitt eget liv då og si hver dag. Det virker fristende, men jeg veit jo at jeg ikke kan gjøre det. Hva bør jeg gjøre for å takle stemmene på en lur måte?

Besvart 18.05.2019 11:50
 

Svar
Hei gutt 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at det er vondt for deg å forholde deg til stemmen inni deg som sier negative ting til deg. DU trenger ikke dø selv om det er slik!

Vi har alle stemmer inni oss. Noen er positive og noen er negative. Dette er helt normalt. Den som er negativ er slitsom fordi den får oss til og tvile på oss selv. Den trenger heldigvis ikke fortelle oss det som er sant.

Du har helt sikkert også en positiv stemme i deg som sier deg mange fine ting. Den er konstruktiv og viktig for å utvikle en god selvfølelse. Den negative stemmer er mer destruktiv og ofte så får den oss til å føle oss elendig.

Det er ikke lett å holde styr på disse forskjellige delene og tankene. Det er en del av utviklingen så det er også helt normalt at man blir mer usikker. Man blir mer opptatt av å sammenligne seg selv med andre og mange syns at andre er perfekt og vellykket osv.

Du er den du er og det skal du være stolt av! Du er god som gull og du fortjener å ha det bra! Den negative stemmen i deg forteller ikke sannheten og det er det som er så krevende fordi den får oss til å tvile på oss selv.

Jeg vil råde deg til å snakke med noen om det du forteller til oss. Det kan være foreldre, venner eller helsesykepleier på skolen. Ved å snakke om det så vil du føle deg mindre alene og jeg tror også at du vil oppdage at de negative tankene ikke sier det som er riktig til deg.

Jeg legger ved noen artikler som jeg tror kan være til hjelp.

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser