Hopp til hovedinnholdet

Snakket med kontaktlærer om selvmordforsøk og hun skyldt det på meg.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med selvmordstanker og for en stund tilbake prøvde jeg og ta livet mitt. Så snakket jeg med kontaktlæreren min om det og hun skyldte det på meg. Er det greit? Jeg sliter veldig med dårlig samvittighet og hun vett om det. Men da hun sa det til meg ble jeg enda mer dårlig og jeg klarer ikke å tenke på noe annet enn å ta livet mitt. Jeg vil ikke snakke med henne mer, men samtidig føler jeg at jeg må. For jeg er den personen som ikke klarer å si nei og det vett hun også. Men likevel føler jeg at hun ikke bryr seg om, mine følelser og ikke vil at jeg, skal ha det bra. Samtidig vett jeg jo på en måte at hun ikke vil noe vondt. Men jeg klarer ikke å se henne lengre fordi det minner meg om en vanskelig situasjon med en annen, lærer jeg, har hatt. Så jeg vett ikke lengre hva jeg skal gjøre.

Besvart 12.06.2019 09:43
 

Svar
Hei jente 17 år

Det forstår jeg ikke føles greit ut for deg. Jeg tenker det er uheldig at du har opplevelse av at kontaktlærer ikke møter deg på en god måte, nå når du først har åpnet deg og fortalt om hvor vanskelig du har det.

Jeg tror som du at hun vil deg godt, men at hun nok fomlet en del med hvordan hun ordla seg da dere hadde den samtalen. Jeg synes du skal ta en prat med henne om hvordan du opplever å bli møtt og si også noe om hva det gjør med deg. Forhåpentlig så kan dere få til en god samtale, som kan føre til mange fine samtaler fremover.

Kanskje du også skal ta turen til helsesykepleier på skolen din eller gå innom Helsestasjon for ungdom? De kan tilby støttesamtaler over tid og sammen kan dere jobbe med hva som nå skal til for at du skal få det bedre med deg selv. De vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra BUP, og hjelpe deg med hvordan du kan komme i kontakt der.

Jeg vil i tillegg oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine. De bør vite om hvordan du har det nå, så de kan være ekstra god støtte for deg og tilby god omsorg, forståelse og masse kjærlighet. Det tenker jeg at du trenger!

Vit at du alltid kan ta kontakt med Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser