Hopp til hovedinnholdet

Hvordan dempe angst og panikkanfall? Tips til hva jeg skal spørre legen om?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Er ikkje på liv og død / akutt. Bare litt veiledning. Hei! Eg er ein gutt som er diagnosere med moderat/alvorlig depresjon. I tillegg har eg utvikler ein angst, forsterket sosial angst, og utviklet ein panikk lidelse. Har blitt skreve ut Seroquel (Quetiapin) for uro og stress dempende. Vet ikkje om denne er i hjelp for stadige panikkanfall? Skal snart til legen på oppfølging, siden at eg blei nyligt utskreven fra psykiatrien. Har dere noe tips til kordan eg kan dempe angsten og panikkanfallene, og eventuelle tips til hva eg kan spør fastlegen? For begynner å slite med å gå ut av huset. Takk på forhånd for svar.

Besvart 12.06.2019 20:45
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å komme med konkrete tips for å dempe angst og panikkanfall uten å snakke med deg. Hvis du opplever forverring av angsten og  panikklidelsen vil jeg anbefale deg å prøve å få fremskyndet timen hos fastlegen eller be om en ekstra time en av de nærmeste dagene. De fleste leger har akuttimer hvor de kan ta inn pasienter på dagen. 

Når du er hos legen bør du forklare hvordan du har det og hvordan angsten og panikken arter seg. Det kan også være lurt å be han eller hun forklare deg hva som skjer under et panikkanfall (se også artikkel under). Mange opplever at panikkanfallene blir lettere å takle når de vet hva som skjer og at det ikke er noe farlig, men kroppen som overreagerer. Det kan også være lurt å gå gjennom medisinene du bruker og hvilke bivirkninger de har. Mange legemidler som brukes i psykiatrien har økt angst og panikk som bivirkning den første tiden man tar dem. Hvis du opplever at angsten og panikkanfallene ikke er til å holde ut, kan du be om å bli henvist til noen som kan hjelpe deg med kognitiv terapi. 

Jeg håper disse tipsene er til nytte og at du får hjelp - lykke til!

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser