Hopp til hovedinnholdet

Hva er det som gjør at man kan sette injeksjoner mot min vilje?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært innlagt på tvang på ungdomspsykiatrisk i over et år nå. Jeg sliter med traumer og har en psykoselidelse. I fjor sommer ble jeg veldig dårlig og det ble fatta et tvangsmedsinerings vedtak, jeg fikk depot injeksjoner i et par måneder før de slutta med det. I januar så ble jeg igjen veldig dårlig og det ble fatta et nytt vedtak. Det har jeg hatt på meg i over et halvt år nå og jeg får depot injeksjon hver fjerde uke. Jeg liker ikke å få de medisinene og syns det er skikkelig skummelt. Det er både vondt å bli holdt fast når de setter den og jeg liker ikke å ha det i kroppen, fordi stemmene sier det er gift. Men det jeg lurte på var om hva som gjør at man kan sette injeksjoner imot min vilje. Jeg har prøvd å lese litt men er ikke så lett å finne det ut. Må man være i en psykose? Og en siste ting, jeg får ZypAdhera injeksjoner og de har vektøkning som bivirkning. Er det noe måte jeg kan unngå å gå opp i vekt?

Besvart 14.08.2019 19:46
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss og fortelle hvordan du har det og at du spør oss om råd. Jeg forstår at du har det veldig vondt og at du kan føle deg både hjelpeløs og fortvilet midt oppi alt du opplever.

Du har opplevd mye vondt og har en alvorlig psykisk lidelse. For at man skal kunne beslutte å tvangsmedisinere så foreligger det fare for liv -enten for deg eller for andre. Det betyr kort fortalt at du ikke er i stand til å ta vare på deg selv og at du nå er i en periode hvor du ikke kan ivareta deg selv på en god nok måte.

Man må ta medisin over en periode for den skal ha effekt. Selv om du føler deg frisk og bedre så kan det være en høy risiko at du blir syk igjen dersom medisinen tas bort for tidlig. Alt i alt så er det du opplever til ditt eget beste samtidig som du inni deg ikke føler at dette er bra for deg. Du har også stemmer inni deg som forteller deg at medisinen er gift og som vil gjøre deg verre. Da er det jo ikke lett å være deg og vite hvem du skal tro på.

Jeg vil oppfordre deg til å snakke med noen om det du opplever og hvordan du føler deg når noen beslutter vedtak mot deg. Selv om intensjonen er god og det er til ditt eget beste så kan det også gi deg flere traumer og ubehag. Dette kan det være godt å prate med noen om.

Det er dessverre også slik at antipsykotiske medisiner kan ha en bivirkning som gir økt vekt. Det er fordi det påvirker metabolismen og at man vil føle seg fort sulten igjen etter at man har spist.

Ett godt råd er å spise regelmessig og å spise sunn og god mat. Da kan du til en viss grad påvirke eller forhindre at du blir akutt sulten og bare må spise noe - da spiser man ofte mindre sunt og raske karbohydrater.

Har du noen du kan prate med om dette der du er innlagt? Har du en primærkontakt som kan hjelpe deg til å sette opp en kostplan? Kanskje du også kan snakke om det du  opplever er vanskelig med medisiner og det som blir gjort mot deg mot din vilje.

Jeg syns du er tapper og sterk og at du nå er i en situasjon som er vanskelig og krevende men at du mest sannsynlig vil få det bedre etter hvert.

Jeg legger ved noen artikler som kan være til hjelp for deg.

Du er god som gull. Hold ut!

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å høre stemmer i hodet

Jente med stemmer i hodet (colourbox.com)

Det er vanlig å ha mange rare tanker og bilder i hodet. Men for noen kan dette bli plagsomt og stressende, og det kan føre til at man strever med å skille fantasi og virkelighet. Da kan man selv eller andre som er rundt blir bekymret, og det kan være lurt å søke hjelp. Les mer her om hva som er vanlig, når man bør søke hjelp og hva psykose er.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Schizofreni

Symptomene på schizofreni kan være svært forskjellige fordi sykdommen kan ha mange stadier, faser og uttrykk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst