Hopp til hovedinnholdet

Kommer legen til å spørre meg hvordan det går med meg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Vet ikke helt hvor jeg skal plassere spørsmålet mitt siden det inneholder litt forskjellig tema men prøver her. Såå før sommerferien startet ble jeg kjørt til fastlegen av læreren min i skoletiden for hastetime pga selvmordsplaner... Jeg ønsket det ikke selv men kunne velge mellom det eller bli hentet av politiet. Av legen ble jeg henvist til et ambulant akkutteam og allmenpsykiatrisk poliklinikk. Men tingen er at mamma og pappa ikke vet om dette. De var ikke med og jeg har holdt det i skjul for de siden. På fritiden så går jeg på idrett og nå har jeg en skadet fot jeg gjerne skulle sjekket opp. Jeg tør ikke dra dit alene pga det er flaut å møte han etter den episoden i tillegg til at jeg ikke liker å dra alene på sånne timer så tror jeg tar med mamma eller pappa. Men... Er det noen sjangs for at legen min plutselig nevner dette som skjedde sist, eller spør hvordan det går med meg ang dette eller nevner bie om henvisningen? Jeg er livredd for at han nevner noe om dette i noen samm

Besvart 14.08.2019 14:09
 

Svar
Hei jente 18 år.

Det var veldig bra at du ble tatt hånd om og fikk hjelp da du strevde med selvmordsplaner, og jeg håper du opplever at du får god hjelp og har det bedre nå. 

Jeg forstår at du er engstelig for at legen skal spørre deg hvordan det går med deg etter at du ble henvist. Og om du velger å ha med mamma til legen er det rimelig å anta at legen tror at dine foreldre vet om det som skjedde. 

Legen har taushetsplikt, men om du velger å ha med deg mamma til legen, vil hun kunne få vite ting om deg som er taushetsbelagt. Men det er mulig for deg å sende en melding til legen din før du kommer til time, der du forklarer situasjonen, slik at han/hun tar hensyn til dette.

Om du går inn på din fastleges eller legesenteres nettside, vil du se om det er mulighet til å bestille time via nettet, her kan du også sende beskjed til legen din. Dette er et tilbud som mange leger har. Du kan også si i fra til kontorpersonalet når du bestiller tid.

Men hvorfor synes du det er så vanskelig at dine foreldre vet at du strever? De fleste foreldre ønsker å være til støtte for sine barn når livet er vanskelig. Det vil du også ønske den dagen du evt. blir forelder.

Jeg forstår at du kan synes det er vanskelig å fortelle, men det går ofte mye bedre enn fryktet. Dessuten er det stor sannsynlighet for at du vil oppleve en lettelse av å ikke måtte holde ting skjult for de du bor sammen med. Så ta mot til deg og snakk med dine foreldre. 

Hvis du synes det er vanskelig, kan du kanskje be fastlegen din forklare det hele til din mamma? Eller du kan ta en prat med helsesykepleier på skolen, som kan hjelpe deg til å finne gode måter å si i fra om slike vanskelige ting.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser