Hopp til hovedinnholdet

Eg har angst og er litt deprimert.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Eg har angst og er litt deprimert. Men av en merkeleg grunn kommer eg meg gjennom skoledagen. Eg føler at eg kan bestemme korleis ej skal ver til tider. Ej tenke heile tida at ej e son og son. Så da blir ej litt son. Det er en ting som eg synst er litt trist. Kvart stoffri går eg ned på bibloteket for å vere aleine å ikkje måtte kjenne på så mange tanker. Eg har ingen bestevenner son close close. Men d e min feil. Ej veit d Skjølv. Fordi en del av mej vil virkelig få venner og son. Men en annen side av meg har bare lyst å vere aleine. Så det er ofte den siste siden som vinner. Alle kjenner meg son nå. Men det som har brukt å kjenne meg vet jo at eg ikkje trenger å vere son. Før hadde eg ikkje slike tanker. Da var eg lykkelig. Det er bare desse tankene som faktisk aldri kommer ut. Nokon gonger har eg det bra, fordi da trenger eg ikkje kjenne på fæle tanker. Eg har prøvd å få hjelp med å få dei ut. Men det går ikkje. Vet egentlig ikkje kvifor eg skriv her egentlig...):

Besvart 24.09.2019 18:18
 

Svar
Hei jente 14 år

Det høres ikke greit ut for deg og jeg forstår at du ønsker råd og litt hjelp for hva du kan gjøre nå. Jeg skal forsøke å hjelpe deg litt på vei.

Vit at du kan få det bedre med deg selv og at det finnes hjelp å få. 

Jeg vil be deg om å oppsøke helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid, og sammen kan dere jobbe med å forstå mer av det strevet som du kjenner så på nå. Helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom kjenner til flere gode hjelpeteknikker, som kan være til stor hjelp for deg nå. Jeg tenker spesielt på psykologisk førstehjelp. Det kan være et godt hjelpemiddel for deg nå for å få ryddet opp i tanker og følelser. 

Jeg vil også oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine. De bør vite hvordan du har det nå, så de kan være gode omsorgspersoner for deg og gi deg den tryggheten, kjærligheten og omsorgen som du trenger. 

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser