Hopp til hovedinnholdet

Vil bli tynnere, gå ned i vekt uten at det er skadelig. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Føler dette er veldig rart men vet ikke helt hva jeg skal gjøre... har alltid vært den jenta som er naturlig tynn og kunne spise hva som helst uten å legge på meg. Men i 10. la jeg på meg ganske mye, fikk strekkmerker og cellulitter osv... jeg er ikke overvektig altså, men jeg føler meg så stygg uansett. Har i over et år hatt dårlig samvittighet når jeg spiser uansett hva det er. I den siste tiden har jeg hatt vanskeligheter for å spise i det hele tatt. Har også fått diagnostisert depresjon da jeg gikk i 9. og har aldri gitt slipp på tankene om at jeg ikke er bra nok. Vil bare bli tynnere og gå ned i vekt uten at det er skadelig da jeg har gjort nok skade på meg selv fra før. Hva skal jeg gjøre?? (Ikke skriv at jamen strekkmerker er normalt og kommer med puberteten osv)

Besvart 09.10.2019 18:56
 

Svar
Hei jente 15 år.

Det er en del som er naturlig slanke, og når puberteten setter fart at en går opp i vekt. Vektøkningen er naturlig fordi kroppen trenger det. Det er på den måten at hormonproduksjonen øker slik at kroppen endrer seg fra å være en jentekropp til å bli en voksne kvinnes kropp. Nok mat, og også fett, er viktig for at hjernen skal utvikle det potensialet den har.

Overgangen kan føles vanskelig. Det er to leger som akkurat har gitt ut en bok om jenter og puberteten og de kaller hele puberteten for en "Makeover". Det er sant. Det skjer så mye samtidig, at det nesten ikke er mulig å følge med seg selv.

En skal ikke slanke seg, bli tynnere, når en er normalvektig. Vi her på ung.no kan ikke gi råd om slanking til normalvektige. Det har vi ikke lov til.

Men når en strever så med selvbildet og selvfølelsen slik du gjør, må du få hjelp! Du skriver at du har fått diagnosen deprimert. Hvis det var på BUP du var, kan det være en mulighet for at du raskt kan få ny time, fordi de har deg i systemet. Hvis det var slik at du ikke trivdes med den som skulle hjelpe deg, kan du be om å få en ny behandler. Det er det mange som gjør.

Snakk med foreldrene dine/de foresatte og be de hjelpe deg å ordne time til fastlegen.

Mens du venter på hjelp kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med.

Kanskje kan også de vedlagte artiklene være til hjelp for deg?

Ungdom i dag kan oppleve et stort press på utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt!

Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Begynn å se den fine jenta du er!

Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 

Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede?

Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet.

Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv! 

Snakk med de hjemme og helsepersonell!

Jeg håper dette er til noe hjelp, selv om jeg ikke kunne svare på det du spurte om.

Jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser