Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg er redd for å dø og sliter med angst ift det.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. I alle år har jeg vært veldig redd for å dø. Tenker jeg dypt på døden, får jeg pusteproblemer og rett og slett angst. Men dette har blitt verre med årene. I dag tørr jeg ikke tenke på døden, da får jeg smerter i brystet og veldig angst + problemer med pust.. Det jeg er så redd for er å aldri kunne leve igjen, aldri kunne leve. Det skremmer meg helt og jeg får virkelig panikk. Er så klart livredd for å miste de nærmeste og kjæreste jeg har, men den største frykten er det at jeg aldri får leve igjen. Hva skal jeg gjøre? Sliter sikkelig med dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og tusen takk for at du skriver inn.

 

Når jeg leser det du skriver får jeg veldig vondt av deg og måten du har på. Det høres ut som om vonde tanker og følelselser forstyrrer deg mye og gjør at du får vanskelig å nyte av livet som du er så redd for å miste. Kan du merke det selv? At tankene og følelsene dine hemmer deg på noen måter?

 

Til å begynne med har jeg lyst å fortelle deg at det å ha angst for døden er en helt naturlig, men vanskelig, del av livet. Det er noe de aller fleste har eller har hatt noen gang. Av og til sier man at det er "eksistensiell angst" og betyr helt enkelt at det er vanskelig (for de aller fleste) å forstå og akseptere at livet en gang tar slutt.

For noen blir denne angsten helt overveldende og tar over andre tanker og følelser, og det er kanskje sånn det høres ut å ha blitt for deg? At det er mer enn det som er vanlig for de fleste?

 

Jeg trur det blir viktig at du finner ut hva angsten din kommer fra, og hvorfor den er så sterk? Kan det være sånn at du har vært med om noe som gjør at er så redd? Har du mistet noen viktige personer tidlig i livet? Har du et stort behov for trygghet og forutsigbarhet? Er det sånn at du er redd for andre ting som du ikke kan kontrollere?

 

Jeg trur at det vil være godt for deg å komme i kontakt med noen som kan utforske disse tingene sammen med deg? Det er alt for store og tunge spørsmål å sitte med alene, og det høres ut som om du trenger noen ganske raskt for å snakke om disse tingene.

 

Du har hatt disse problemene lenge og de begynner å bli større og større. Samtidig er du nå 19 år og skal begynne ditt voksne liv og trenger all engergi du har på det. Jeg trur at det er på tide at du får hjelp av noen som kan mye om dette og som kan hjelpe deg å finne ut av ting som gjør at du blir mindre redd for døden.

En psykolog eller en annen terapeut kan hjelpe deg å finne ut av dette. Ta kontakt med din fastlege og fortell om det du strever med. Han/hun skal da vite hvem du kan henvises til slik at du får god hjelp. Den måten du har det på nå skal du ikke trenge å fortsette å ha.

 

Du kan lese artikler om angst på ung.no hvis du lurer mer på hva det dreier seg om, men det aller viktigste er at du får hjelp av noen som jobber med dette så raskt som mulig.

 

Jeg ønsker deg lykke til og håper at du snart får det bedre.

 

Vennlig hilsen

 

Psykologen/ung.no

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Angst

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Panikkanfall er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp om det er du selv eller andre rundt deg som opplever det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst