Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter psykisk og vet ikke hvem jeg kan snakke med om problemene mine.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg går i 10. klasse og begynte å slite psykisk i andre halvåret i 8. Jeg sliter med alt fra eget kroppsbilde til karakterpress og stress. I slutten av skoleåret i 9. ringte mamma til skolen på bakgrunn av dette, og jeg fikk snakke med en sosiallærer, men føler ikke at det har hjulpet. Min to år eldre søster er deprimert og har vært innlagt på psykiatrisk før. Etter sommerferien har jeg ikke snakket med sosiallæreren, og det virker som om foreldrene mine har glemt at jeg sliter psykisk. Jeg vil ikke minne dem på det, for jeg vil ikke gi dem flere bekymringer, de har jo tross alt søsteren min å tenke på. Hvem kan jeg snakke om problemene mine med? Jeg tør ikke å si det til foreldrene mine, vennene mine eller læreren min. Har jo snakket med sosiallærer, men føler ikke det hjelper. (Beklager dårlig formulert tekst, er litt frustrert og uklar i hodet akkurat nå)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.

Det er forståelig at du ønsker å skåne foreldrene dine i og med at søsteren din også sliter men jeg er sikker på at de aller helst ønsker at du skal være åpen med dem om hvordan du har det. Du er jo barnet deres og selv om det er tøft for dem at barna deres sliter så vil de nok heller ønske å vite om det sånn at de kan hjelpe deg til å få det bedre.

Det er fint at du har snakket med sosiallærer på skolen men det kan hende du trenger å snakke med noen andre om det du sliter med i og med at du ikke føler det hjelper. Det skal være en helsesøster tilknyttet skolen din. Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdommer om psykiske problemer. 

Du kan også gå på Helsestasjon for Ungdom. Det er et gratis tilbud som finnes over hele landet og der jobber det helsesøster, lege, ofte også psykolog og andre faggrupper. Du trenger ikke henvisning fra lege for å gå dit, det er bare å møte opp. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. Lykke til!

 

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser