Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Jeg har mye mareritt og har noen spørsmål om det.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Eg har nokre spørsmål. 1. Kvifor får me mareritt? 2. Kvifor handler draumar og mareritt ofte om heilt merkelige, tilfeldige ting som eg ikkje skjønner korleis eg "kom på"? 3. Eg opplev også at eg i perioder av og til vokner opp på natta på nesten akkurat same tidspunkt (fire minutt over halv 4). Er dette tilfeldig eller kan det ha noko med korleis kroppen min er "stilt inn" elns. i forhold til søvn? Når eg vokner i denne tida kan det vera av mareritt eller at eg berre vakner av meg sjølv. 4. Eg slit med depresjon, panikklidelse, angst, litt traumer, med mer, kan detta verke inn på at eg søv dårligare og får mareritt oftare, sjølv om mareritta også kan handla om heilt tilfeldige ting og ikkje vera tilknytta til traumet? (Går til psykolog for det eg slit med.) 5. Og til slutt, har dykk tips for å unngå mareritt?

Besvart 12.08.2017 12:50
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du strever med mareritt og hva du kan gjøre for å unngå dem.

Mareritt er fryktelig ubehagelig så jeg kan godt forstå at du er bekymret.

Jeg skal forsøke å svare deg så godt jeg kan. Jeg anbefaler deg også å tematisere dette med psykologen din.

1) Mareritt handler ofte om ubevisste hendelser eller reaksjoner som bearbeides når vi sover. 2) Det kan jeg ikke gi deg noe godt svar på dessverre., Som nevnt i forrige svar så handler drømmer ofte om underbevisstheten vår og det kan være at det er noen følelser eller hendelser som kommer frem i drømmene. 3) Dette kan være tilfeldig. Av og til så kan det også være slik hvis noen alvorlige traumatiske hendelser har hendt på visse tidspunkt så kan man våkne av dette.4)Det kan helt klart virke inn på søvn og mareritt. Det er veldig vanlig at de som strever med traumer har oftere mareritt og strever mer med søvn. 5) Et godt tips jeg vil gi deg er å ha noe i nærheten av senga di som kan minne deg på at du ikke er i fare og at du er trygg. Det kan være et bilde, en figur, en bamse, en lapp hvor du skriver noe til deg selv.

Dette fordi at når man strever med traumer så gjenopplever man ofte følelser og hendelser fra fortiden i nåtiden. Det blir vanskeligere å skille mellom hva som er hva og man kan få økt angst. Ved å ha noe rundt deg som minner deg på at du ikke er i fortid men er trygg i nåtid så vil du få mindre angst og forhåpentligvis sove litt bedre.

Modum Bad har utarbeidet en god bok som heter "tilbake til nåtid" som er et godt verktøy for å forstå sine traumereaksjoner bedre og hvordan man kan lære seg å skille fortid fra nåtid. Anbefaler at du sammen med psykologen din ser på boken.

Legger ved noen artikler til deg.

Håper du fikk svar på det du lurte på!

Ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Panikkangst

Angst

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Panikkanfall er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp om det er du selv eller andre rundt deg som opplever det.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst