Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg tykk selv om mamma og legen sier jeg må spise mer.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13, jeg synest jeg er alt for tjukk selv om, både mammen min sier st jeg må spise mer og legen min sier det. Jeg vil ikke bli syk men jeg vil ikke bli feit. Jeg trener hver dag i uken i flere timer(rytmisk gymnastikk). Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre? Jeg tør ikke si noe til foreldrene mine, men har sagt litt til venner.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Det høres slitsomt ut å ha tanker om at du er tykk når du egentlig er tynn. Noen kan oppleve at tankene sier noe annet enn det som er virkelig. Når legen din og mammaen din ønsker at du skal spise mer må du høre på dem. Du må stole på at de vet hva som er best for deg. Når de vanskelige tankene med feilinformasjon kommer til deg kan du snakke de imot med å for eksempel si: dette er ikke tanker som jeg kan stole på, jeg må lytte til det moren min og legen min sier. 

Du trener mye og for at all treningen skal være sunn for deg er det svært viktig at du spiser nok mat. Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine om de vanskelige tankene dine som forteller deg at du er tykk. Da kan foreldrene dine hjelpe deg når de vanskelige tankene kommer. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Og hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser