Hopp til hovedinnholdet

Jeg tør ikke snakke med noen om spiseforstyrrelsen jeg har.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 162 cm høy og veier ca 42.2 kilo. Jeg har merket at puppene,lårene,armene og magen min har blitt mindre.Til og med ansiktet mitt har blitt smalere.Spiseforstyrrelsen (jeg tror det er det) startet for nesten 1 år siden. Jeg begynte å trene styrke, spise bare sunn mat,begynte å telle kalorier og veie meg ofte. Jeg var mye svimmel,kald og trøtt og mistet mensen (den har vært borte i 1 år).Da jeg trente styrke så kjente jeg at jeg hadde blitt mye sterkere enn det jeg var før.Jeg klarte 20 pushups.Jeg har hatt pause fra treningen i en stund nå (trener bare fotball 1-2 ganger i uken + gym 2 ganger i uken) og nå klarer jeg så vidt 3 pushups.Familien min sier at jeg er for tynn,men jeg klarer ikke å se det! Jeg vil ha et normalt forhold til mat, men jeg klarer ikke å lå være å telle kalorier!Jeg tørr ikke å snakke med noen om det.Det er absolutt ingen som vet om det.Jeg er flau over spiseforstyrrelsen og er redd for at foreldrene mine skal bli sinte på meg!Hva skal jeg gjøre?

Besvart 11.01.2019 17:42
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du har skrevet til ung.no. Du trenger hjelp og støtte til å snu denne farlige situasjonen du er i hvor du spiser så lite og har gått mye ned i vekt. 

En spiseforstyrrelse er en sykdom som du trenger behandling for. Foreldrene dine kan ikke bli sint fordi du har fått denne sykdommen. Det kan hende at foreldrene dine blir lei seg og fortvilet over at du har blitt syk. Likevel så vil de aller fleste foreldre støtte barna sine slik at de får hjelp og blir friske. 

Jeg anbefaler deg  snakke med foreldrene dine eller helsesøster/helsesykepleier om hvordan du har det. Om du ikke helt vet hva du skal si kan du vise dette spørsmålet du har skrevet til ung.no. Du har gitt en god beskrivelse av hvor strevsomt du har det.

Å snakke om dette vil kunne hjelpe deg til å få det bedre.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.  

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser