Hopp til hovedinnholdet

På skolen er jeg den gladeste jenta, men hjemme er jeg dritt sur og jeg føler med alene. Er det noe navn på dette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke helt om "sosialhjelp" er det riktige, men det var det som føltes riktig. Jeg sliter mentalt, jeg er glad, blid og sprudlende på skolen og folk kaller meg den gladeste jenta de kjenner. Jeg klarer også og oppføre meg slik ute blant folk, men da jeg kommer hjem så er jeg så sliten"og lei av å måtte være blid hele tiden- at all min frustrasjon går utover moren og søsteren min. Mamma prøver å hjelpe, men forstår ikke. Hjemme er jeg rett og slett bare dritt sur og klarer ikke å ta meg sammen. Jeg hører bare de negative kommentarene og føler meg alene. Det med å føle seg alene har jeg merket uten for skolen ellers også, selv om jeg er rundt 100 andre personer føler jeg meg usynlig og at ingen helt forstår meg. Jeg prøver å sette et ord på hva jeg føler, men klarer ikke- derfor er det vanskelig å for andre(min mor) til å forstå hva jeg går igjennom. Jeg prøver å tenke positivt men har så langt ikke fått noe ut av noe. er det et navn på dette? og er det noe som hjelper?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du skriver at du er i godt humør på skolen. Det høres bra ut. Hjemme blir du da til gjengjeld sliten og humøret ditt daler betraktelig til å bli sur og sint. Du opplever også en følelse av å være ensom skriver du, selv med mennesker rundt deg. Du skriver at du føler deg usynlig. Du merker trolig at selvtilliten din er påvirket.

Du har forsøkt å forklare din mor hvordan du har det, men at hun ikke forstår deg. Mulig at hun forstår noe men ikke helt hvordan du har det. Det er ingen som kan sette seg helt inn i hvordan andre personer har det.

Jeg synes du beskriver din tilstand veldig godt. Heller ikke jeg kan med sikkerhet sette et navn på dette her og fortelle deg hva som hjelper. Mine tanker skal jeg komme med, men hvis du føler dette heller ikke stemmer anbefaler jeg at du tar kontakt med helsesøster på skolen din slik at hun kan høre på deg og hjelpe deg.

Det du beskriver er helt typisk for puberteten. Hormoner i kroppen starter utviklingen av puberteten. Denne varere i noen år, slik at du forandres fra å være en pike til å bli en dame. De samme hormonene påvirker følelsene og humøret ditt. Noen sier at "hormonene bruser". Humøret vil svinge fra stor glede til stor frustrasjon og irritasjon over håpløse søsken eller teite foreldre. Selvtilliten vil også påvirkes fra å føle deg super til neste øyeblikk elendig. Når selvtilliten er på det laveste vil man fort føle seg alene og ensom.

I disse årene som puberteten varer finner man mer ut hvem man er. Hvem man trives sammen med. Det er vanlig å få nye venner og kanskje også miste gamle venner. Det er nok flere foreldre som kjenner seg igjen med sure og sinte tenåringer i huset. Krangling er vanskelig å unngå.

Når puberteten avtar roer følelsene seg ned igjen. Et godt råd nå mens du trolig er midt i det, er å forsøke og være mer tålmodig med familien din. Du kan også be om unnskyldning etter en episode. Du bør også være bevisst evnen å tilgi. Husk også at din mor har selv vært i puberteten når hun var ung, så hun kjenner kanskje igjen dette. Trolig forstår hun en del.

Et siste råd er å få nok søvn. Ungdommer i puberteten trenger mer søvn en barn og voksne. Får du ikke nok søvn er det lettere å bli irritert og i det hele tatt følelsesmessig mer ustabil.

Håper at dette hjalp deg. Hvis ikke snakk med helsesøster på din skole.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet