Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Pubertetsuvikling.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fått utflod, ikke noe mer i puberteten.. jeg ligger sist av alle i klassen min men.. Det har begynt å komme uflod fra rumpa også eller fra under der..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Jeg kan berolige deg med at det er helt normalt at du ikke har kommet i puberteten før nå når du er 13 år gammel. 

Det er stor variasjon fra jente til jente når de kommer i puberteten. Vi sier at pubertetsutviklingen ofte starter i alderen 9-15 år. Noen starter tidlig og noen litt senere, men begge deler er normalt. 

Det skjer mange endringer i kroppen når pubertetsutviklingen starter. Hos noen jenter er utvikling av bryster og økt kroppsbehåring det første som skjer, og hos andre er økt utflod det første tegnet på at puberteten er i gang. 

Jeg synes ikke du skal bekymre deg selv om du ikke har begynt å få andre kroppslige tegn på pubertet enn utflod. Du vil nok oppleve at du utvikler bryster, endrer kroppslig fasong og får mensen når kroppen din er klar for det. 

Alle jenter får utflod og den kommer fra skjeden. Det variere hvor mye utflod den enkelt jente får. Det kan være lurt å bruke truseinnlegg dersom du opplever at det kommer så mye utflod at det blir vått i trusen. Truseinnlegg finnes i ulik størrelse og tykkelse. Du kan kjøpe det i alle dagligvarebutikker og på apoteket.

Snakk gjerne med moren din om du trenger hjelp til å få kjøpt truseinnlegg.Du kan også snakke med helsesøster på skolen din om det er noe du lurer på om puberteten.

Du kan lese mer om pubertetsutvikling og utflod i artiklene som ligger under svaret mitt. 

Lykke til videre. 

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet