Hopp til hovedinnholdet

Jeg blør gjennom når jeg bruker tampong, er det normalt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har hatt mensen en stund nå og begynte med tampong for ca en måned siden. jeg begynte med den minste størrelsen, men så begynte jeg å blø gjennom selvom jeg hadde i tampong. da begynte jeg å legge inn et truseinnlegg itillegg til tampong. idag begynte jeg med den normale størrelsen for å slippe å bruke tuseinnlegg, men jeg blødde gjennom for det om, og det var ikke lite heller. jeg gikk for å skifte tampong og når jeg dro ut tampongen kom det en blodklump ut. Jeg lurer på om jeg blør veldig mye, hvordan jeg slutter å blo gjennom og om den blodklumpen bare er utflod blandet med blod?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er vanskelig for meg å si om du blør unormalt mye eller ikke basert på det du skriver. Du skriver ingenting om hvor ofte du skifter tamponger.

Jeg kan derimot berolige deg med at det ikke er uvanlig å blø gjennom når man bruker tamponger i den mellomste størrelsen. Blodklumpen du har observert er helt normalt og ufarlig. Det er kun blod som har koagulert, dvs klumper seg når det har lagt i skjeden en stund. 

Jeg vil anbefale deg å prøve den største størrelsen og se om det kan hjelpe. Om du har kraftige blødninger vil jeg også  anbefale deg å bytte tampong litt hyppig dvs ca hver 3 time de dagene du blør mest. 

Dersom du selv mener at du har veldig kraftige blødninge kan du snakke med fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom som kan skrive ut resept på p-piller til deg som kan redusere blødningsmengden. Det går fint an å bruke p-piller selv om man ikke har debutert seksuelt. 

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg. Lykke til videre. 

Les gjerne artiklene under svaret mitt:)

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet