Hopp til hovedinnholdet

Jente 14 år! Jeg er bekymret for at det er noe galt med brystvortene mine?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har begynt å få blodåre-lignende ut fra brystvorten. Det dekker ca 1/4 av brystet og går i alle retninger ut fra brystvorten. Det er ikke blå, mer rosa. Jeg kan kjenne dem, men de er ikke vonde eller ømme. Det er ikke «veldig» synelige, men kan se dem tydelig. Jeg er redd for at det er noe galt. Det blir bare mer og mer hver dag. Jeg har ikke gjort noe og de strekker seg rundt hele puppen min. (Også på den andre) vet ikke om det stopper der eller om det fortsetter. Er også litt redd for brystvortene og kuppelen som blir oppløste og trekker seg inn igjen når jeg blir kald. Hva er alt dette? Har lett rundt på nettet, men jeg finner ingenting. Er ikke så glad i å vise meg vis jeg må til legen. Har også fått noen gule kviselignende på brystvortene, liksom i en ring rundt nippelene. Prøvde å se om det kom noe ut av de, men klarte ikke å klemme. Jeg bruker ikke svettete ting for lenge. Tror ikke jeg har for trang bh. (Har ikke noen store klumper som tyder på kreft)

Besvart 18.05.2019 11:01
 

Svar
Hei!

Det er mange jenter som skriver inn til ung.no og er usikker på brystene sine og brystknoppene sine.

Det er ulik fasong på puppene og ulik størrelse hos hver enkelt jente. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper og noen har innadvendte brystknopper. Alt er så forskjellig. Det er helt normalt at brystene og brystvortene forandrer seg litt i varierende temperatur.

Det er helle ikke uvanlig at nipplene og området rundt kan være litt klumpete og nuppete i fasongen og litt blodårelignende. 

Så lenge du ikke har ubehag eller smerter, er brystene dine mest sannsynlig helt normale. Det er normalt at brystene og brystvortene forandrer seg litt i varierende temperatur. De påvirkes også av menstruasjonssyklusen, slik at de kan være ømme og vonde før og i forbindelse med mensen.

Jeg vil anbefale deg å jobbe med å bli fornøyd med puppene dine.

Kan du snakke med moren din om dette? Hun vil kunne berolige deg.

Om du ikke klarer å la være å bekymre deg, vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier på skolen. Hun kan hjelpe deg å vurdere dette. 

Jeg legger også ved noen artikler som du kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet