Hopp til hovedinnholdet

Kom for tidlig i puberteten, og fikk medisiner. Spørsmål om utviklingen nå.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Vet ikke om dere kan svare på dette spørsmålet egt.. meeen: Når jeg var 7-8 fant legene ut at jeg hadde ett eller annent som gjor at jeg kom tidlig i puberteten. Da begynte jeg på medisin (sprøyte i magen). Vis jeg ikke hadde gått på den medisinen så hadde jeg fått pupper & mensen og hele pakka når jeg var så liten. Jeg sluttet på medisinen i fjor (året jeg fylte 12). Siden jeg hadde sånn at jeg kom tidligere i puberteten enn andre, betyr det da at jeg slutter tidligere enn andre eller? Ahah

Besvart 16.05.2018 23:51
 

Svar
Hei

Jeg tror at du hadde en «for tidlig innsettende pubertet» (pubertas precox). Dette er at puberteten starter for tidlig. Dette kan noen ganger føre til problemer, og derfor kan en gi medisiner (sprøyter) som kan utsette puberteten til «vanlig» startstidspunkt. 

Det er vanlig at man får mensen ca 1 år etter at man stopper på medisinen (men dette er gjennomsnittet. Det kan ta både kortere og lengre tid). Ellers forventer en egentlig en vanlig pubertetsutvikling. Men det du spør om, er egentlig et litt komplisert spørsmål, og noe som en spesialist burde svare på. Jeg er dessverre ingen barnelege, så jeg kan ikke svare helt nøyaktig på dette. Det vil nok også avhenge veldig av akkurat DIN kropp og situasjon. 

Men etter det jeg skjønner, forventer en at puberteten utvikler seg ganske normalt etter at man slutter på medisinen. Du kan gjerne spørre foreldrene dine eller legen din om dette. De kan svare mer nøyaktig for hva som gjelder i akkurat DIN situasjon. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen