Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater Norge. Hvofor er alle nordmenn rasister ??

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg hater Norge.hvofor er alle nordmenn rasister ?? Altid utlendingene som får skylda hvorfor er det sånn? Blir så jøvlig provosert av kommentarer ang landet jeg kommer fra. « polakkjævel, Maler, Polak osv. Klikker for meg snart

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Det er lett å få negative følelser når man blir utsatt for provoserende kommentarer og negative kallenavn eller skjellsord. Selv om det ikke er sånn at alle nordmenn er rasister kan det nok føles sånn hvis man ikke føler at man får støtte. Sånn skal ingen behøve å ha det. De fleste av oss vil helst være sammen med folk som er lik en selv. Noen ganger er det likhet i utseende, andre ganger er det likhet i interesser, humor, alder, familie, kultur, språk, religion osv. Da er det også veldig lett å dele inn i "oss" og "de andre". Noen ganger får denne måten å dele verden inn i utslag som skyldes fordommer. For eksempel at "alle utlendinger får skylda". "Alle" polakker er sånn og sånn, "alle" nordmenn er rasister osv. Da er det greit å vite at de fleste nordmenn ikke er rasister. Faktisk så viser en statistikken fra Statistisk sentralbyrå (ssb) sin holdningsundersøkelse fra 2017 at nordmenn er mindre skeptisk til innvandrere enn tidligere.

Når det er sagt så er det ganske mange unge som opplever rasisme, noe blant annet Antirasistisk Senter sin rapport om opplevd rasisme fra 2017 viser. Og dine opplevelser er absolutt ikke ok. Hvis du går på skole bør du snakke med lærer eller rådgiver eller andre voksne du stoler på. Det kan også hjelpe å snakke med andre på din alder, i vennekretsen eller i folk du kjenner i andre sammenhenger om opplevelser som dine. Det kan hjelpe mye at andre sier fra om at det ikke er greit. Jeg vet for lite om din situasjon til å komme med mer målrettet hjelp, for eksempel vet jeg ikke hvor du bor og hvem som kommer med sånne uttalelser. Hvis du trenger ytterligere hjelp kan du ta kontakt med en organisasjon som jobber mot rasisme og fordommer, for eksempel Antirasistisk Senter sin ungdomsavdeling Agenda X.

Lykke til!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme