Hopp til hovedinnholdet

Hva kan man gjøre når man er adoptert og blir utsatt for rasisme?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er adoptert fra Kina. Pleier å være på yubo med venner osv. Også en gang var jeg der med en av mine venner som ble adoptert samtidig. Hun er veldig sånn til å bruke slæng ord osv. Og de guttene som var der var ganske rasistiske. De sa feks «skal jeg komme å slikke den kinesiske fitta di?» med sånn stemme som var gjort om til en lys stemme. Og i dag snappa en annen venn av meg med en gutt og han kalte meg en chip eller ship. Noe som betydde kinesisk slave. Det er bare de to gangene jeg har opplevd rasisme. Men hvorfor er det noen som er rasistiske mot kinesere? Og hva burde jeg gjøre hvis noe lignende skjer?

Besvart 10.12.2018 10:26
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er ikke greit å bli utsatt for rasisme, selv om det ikke skjer ofte. Det er ikke alltid så enkelt å si fra, men prøv å si at du ikke liker det hvis det skjer igjen. Hvis du har venner som kan hjelpe deg å si fra kan det gjøre det litt enklere.

Det er ikke godt å si hvorfor noen tror det er greit å være rasistiske mot andre. Ofte henger det sammen med at noen man ser opp til har sagt eller gjort noe, og så gjør man det samme selv. Noen ganger skyldes det en tankegang om at noen mennesker er bedre enn andre på grunn av etnisk, nasjonal eller geografisk tilhørighet, utseende eller kulturell bakgrunn. Noen ganger er det bare ubetenksomhet.

Uansett hva som er grunnen til at noen er rasistiske overfor andre, bør de få beskjed om at det ikke er greit. Hvis du trenger hjelp til å finne gode argumenter kan du lese mer på aldrimer22juli.no. Det kan også være greit å vite at det faktisk kan være straffbart. Det kan du også lese mer om på aldrimer22juli.no eller lovdata.

Lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme