Hopp til hovedinnholdet

Vond lukt og hudfarge.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, en ting jeg og vennene mine har lurt på i en lengre periode er hvorfor mørkhudede ofte lukter "vondt". Vi har sjekka litt rundt på internett, men fant ingen bra svar. Er det mulig at noen her på ung.no kan informere oss?

Besvart 06.05.2019 15:59
 

Svar
Hei

Takk for at dere tar kontakt med ung.no. Først og fremst er det sånn at hvordan man lukter ikke har noe med hudfarge å gjøre. Derimot kan det ha med hormoner, bakterier og kosthold å gjøre.

 

Mennesker skiller ut feromoner (Store norske leksikon) som andre mennesker finner tiltrekkende eller frastøtende. Noen mener feromonene påvirker hvordan vi velger partnere (National geographic) Hvor mye vi faktisk reagerer på disse feromonene hos hverandre er omstridt (forskning.no). Det er også mulig å lukte infeksjoner hos folk i følge denne artikkelen fra abcnyheter.

Kostholdet spiller som sagt også inn. Noen synes kanskje det lukter vondt hjemme hos noen som spiser kokt kål, og noen synes det lukter vondt hjemme hos noen som spiser hvitløk. Nysgjerrigper har undersøkt hva det er som gjør at det kan lukte uvant hjemme hos gamle folk. Det kan du lese mer om her. Men kostholdet påvirker også hvordan det lukter av kroppen din. Inntak av krydder som er ukjent for andre vil kanskje føre til at noen synes andre lukter vondt. I Illustrert vitenskap kan dere lese mer om ulike grunner til at man lukter vondt.

Det som kanskje ikke er overraskende er at det også har med den som kjenner lukten å gjøre. Luktesansen (snl) vår har mye å si for hvordan vi synes andre lukter. Noen kjenner for eksempel vonde lukter som ikke finnes, uten at forskere vet helt hvorfor. Det kan dere lese mer om her på forskning.no. Genene våre kan også forklare hvorfor noen synes noe lukter vondt mens andre synes det samme lukter godt. Det kan dere også lese mer om her og her.

Håper dette hjalp litt på å skjønne hvorfor man synes noen lukter vondt.

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme