Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir behandlet dårlig pga landet jeg kommer fra og blir ekstremt såret.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente fra polen og jeg har bodd i Norge med familien min i 13 år. Jeg har begynt å bli behandlet dårlig på grunn av landet jeg er fra etter at jeg startet på ungdomsskolen. Jeg har blitt kalt polakk ofte eller jævlapolakk men jeg har prøvd å ikke bry meg så mye. Men i dag så fortalte en av de jeg henger med en vits, den handlet om Norsken,, Svensken og Polakken og det var noe med at Svensken kastet noe ut i vannet som de hadde mye av i Sverige. Så gjorde Polakken det samme, men Norsken kastet polakken ut i vannet, fordi han hadde for mye av de i landet. Jeg ble ekstremt såret. Jeg latet som at jeg ikke brydde mart som vanlig men når jeg kom hjem føltes det ut som en vekt slo meg ned i gulvet. Jeg kastet meg ned å begynte å gråte. Etter det skulle jeg snappe en av vennene mine som jeg trodde kunne hjelpe, jeg åpner skjeldent opp til folk så dett betydde mye for meg. Jeg spurte om hva ho synes og jeg forventet ikke at hun skulle svare med "hahaha den var så bra lol". Hjelp

Besvart 07.05.2019 21:24
 

Svar
Hei

Det er trist å lese at du blir behandlet dårlig på grunn av hvor du kommer fra, og jeg forstår godt at du blir såret og trist.

Man skal slippe å høre sånne ting, overalt, også på skolen. Uansett om medelever ikke mener å såre deg ved å si dette, så er det naturlig at du opplever det slik. Kanskje evner de ikke å se at du kan bli såret og lei deg av det.

Det kan være fint dersom du klarer å si ifra til de du henger med og fortelle at den vitsen var sårende for deg. Dersom du gjør alt du kan for å skjule hvordan du egentlig reagerer vil de kanskje tro du tar det som spøk. 

Skolen har faktisk ansvar for at elever på skolen ikke skal mobbes eller trakasseres, men da må de vite om det først. Derfor håper jeg du kan fortelle læreren din hva du har opplevd. 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen om dette. Ofte hjelper det å sette ord på tanker og følelser som er vanskelige, og du kan føle deg bedre ved å møte støtte og forståelse. 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme