Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg holde 17.mai tale og ha på meg festdrakt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Det er snart 17. mai og dette har kommet i hodet mitt alt for mange ganger. Jeg ble født i Norge, men har utlandske foreldre. Jeg er som alle andre som bor her, unntatt hudfargen min. Jeg snakker flytende norsk, som mine foreldre. Jeg er etnisk-blandet, etiopisk, amerikansk, tysk og litt italiensk. Jeg har en annerledes hudfarge enn de på skolen. Jeg vil si at 8/10 på skolen er helt nordmenn. Poenget er at, jeg hører at ‘vennene’ mine sier n-ordet rett foran meg, sier at jeg snakker som en hvit person, og blir overrasket at jeg får gode karakterer i norsk. De tror at bare på grunn av de har så mye bedre liv enn oss andre, gir det dem rettigheter å si masse stygge ting (n-ordet + andre ting) rett foran oss. Jeg er elevrådsleder og må holde tale på 17.mai men er redd for å bli dømt fordi jeg ikke er helt norsk, selvom jeg ble født her. Spørsmålet mitt er, kan en som jeg holde tale, eller bruke festdrakt som alle andre?

Besvart 15.05.2019 21:29
 

Svar
Hei

Så fantastisk at du skal holde tale på 17.mai! Det er noe du skal være stolt over å få lov til å gjøre. Du er akkurat like norsk som alle andre. De er utrolig leit å høre at andre dømmer deg for hudfargen din. Det er rasistisk og jeg vil anbefale deg å ta det opp med din kontaktlærer eller andre voksne du stoler på på skolen. Dette bør man slåes ned på. Det er mobbing og noe som bør gjøres noe med.

Du kan på lik linje med alle andre få deg bunad eller festdrakt. Husk hva kong Harald sa i en tale da han skulle beskrive nordmenn: "Nordmenn er trøndere, invandrere, tror på Gud, Allah og liker Grieg og Kygo. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og ingenting".

Du skriver at de som sier dette har et bedre liv. Det er overhode ikke sikkert. Kanskje de føler seg liten siden de må rakke ned på andre? Mange av de som kommer med slike stygge kommentarer har det nok ikke så bra, og kanskje de må tøffe seg for å hevde seg selv. Uansett så er det ikke greit, og noe vi ikke skal tolerere.

Ta på deg festdrakten, hold en fantastisk tale og kos deg på 17.mai! Glem aldri at du er like norsk som de som prøver å rakke ned på deg. Vær stolt over å være akkurat den du er. 

Lykke til med talen!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai-tog (foto: colourbox.com)

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme