Hopp til hovedinnholdet

Kan en av foreldrene bestemme når barn ikke bor fast sammen med dem?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil ti USA i sommer, mamma sier ja, mens pappa sier nei. De har delt omsorg, mn bor kun hos mamma. Kan pappa nekte meg å dra? Hvis vi ser vekk ifra krangling og slikt, har han lovligsett noen rett til å nekte meg å dra på turen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei, dun skriver at du vil reise til USA i sommer, slik ejg forstår det vil du på ferie til USA - ikke flytte eller være der lenge. Moren din som du bor hos sier ja, men fåren din som du ikke bor hios sier nei.

Det er slik at hvis foreldrene dine begge har foreldreansvar for deg, skal begge være med å ta avgjørelser i personlige forhold. Det vil feks være hvis du vil flytte til utlandet, skifte navn, få pass, om økonomi osv.

Den foreldren du bor fast hos kan ta avgjøresler som handler om daglig omsorg - det kan være om fritidsaktiviteter, grenser i hverdagen - daglig oppdragelse osv.

Ut fra hva du skriver er det vanskelig å svare helt konkret. Du skriver at de har delt omsorg - mener du da kanskje også at begge har foreldreansvar? Og hvem skal betale? Jeg foreslår at du snakker med begge foreldrene dine en gang til og ser om dere kan finne en løsning. 

Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise