Hopp til hovedinnholdet

Er det farli å reise som så ung?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og en venninne har veldig lyst til å dra på sydentur (Tyrkia) i sommer, jeg er da 18, men hun vil fortsatt være 17. Foreldrene mine er veldig usikkre på om de skal la meg dra, men kan de egentlig nekte meg når jeg har fylt 18? Samtidig vil jeg ikke dra visst de ikke synes det er greit. Jeg lurer også på om man burde være fler en to med tanke på om noe skulle skje med en av oss og at det hadde vært greit å vært fler? Er det farli å reise som så ung? Noe spessielt vi bør tenke på? Vi reiser ikke for å drikke oss fulle og besvime på gata. Drar dit kun for sol, varme og opplevelser. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er morsomt å planlegge sommerferie!

Strengt tatt så kan ikke foreldrene dine bestemme over deg når du er fylt 18 år. Men så lenge du bor hjemme, og foreldrene dine forsørger deg, så har du på en måte samtykket til at de likevel har ansvaret for deg og dermed også passer på deg.

Og som du selv sier, så vil du uansett ikke gjøre noe foreldrene dine ikke vil at du skal gjøre. Og det er antagelig fordi du tenker at foreldrene dine har en berettiget bekymring.

Det dere bør gjøre, er å sammen (med foreldrene dine) se på forskjellige alternativer og planlegge SVÆRT godt. Kanskje er det en gruppereise dere kan dra på, kanskje har et reiseselskap en ekstra oppfølging av unge jenter å tilby? Kanskje kan dere få med dere flere venninner - som kanskje er litt eldre. Og kanskje er det også andre steder å reise til som er bedre.

For som du sier, så kan det være utfordringer ved å reise til utlandet alene som to unge jenter. Det kan være kulturforskjeller dere opplever som ubehagelige, språkvansker, sykdom, etc. Det kan også være enkelte ting som har en høyere aldersgrense.

Når det gjelder venninnen din, så er hun nødt til å ha samtykke av foreldrene sine for å kunne reise. Ta kontakt med reiseselskap/flyselskap evt. for å høre om det er andre ting dere må tenke på når man er under 18 år.

Jeg håper dere kan få til en fin ferietur dersom dere har planlagt godt på forhånd!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise