Hopp til hovedinnholdet

Hvilke konsekvenser får det hvis politiet skulle få greie på at jeg røyker hasj?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg har hele min fars side av familien boende i USA, jeg er altså halvt amerikaner. Jeg har reist til USA flere ganger, både alene og med familie. Jeg reiser dit i snitt ca 1 gang i året (ofte mer), så vi holder kontakten aktivt, og har sett hverandre jevnlig siden min første tur dit i 1998. Jeg røyka hasj frem til ca en måned siden, så ble det brå slutt da ledelsen på skolen fant ut av det. Jeg har vært red siden da. Hvis, i teorien, politiet skulle få greie på det, hva ville konsekvensen være? Har jeg litt slakkere regler siden jeg har så nær og mye familie der (særskilt grunn

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi er litt usikre på hva du spør om? Mener du politiet i USA eller politiet i Norge? Hva politiet i USA gjør om de finner ut at du røyker, kommer nok an på staten du oppholder deg i. I noen stater er det jo lov til å røyke cannabis (Washington og Colorado for både medisinsk og ikke-medisinsk bruk, enkelte andre stater for medisinsk bruk. Les mer om dette på wikipedia). Dog er det som regel 21-årsgrense på bruk av cannabis. 


Om det er i Norge du blir tatt for å røyke, vil du sannsynligvis få en bot. Boten vil normalt ligge på rundt 3000 kr. Du vil også få anmerkninger i strafferegisteret, og kan få problemer med for eksempel visum til USA og andre land. Det kan også være at du får problemer med å komme inn i det militæret, og du kan bli utestengt fra noen utdanninger.

Loven du bryter ved å røyke hasj, er legemiddelloven § 24: "Det er forbudt uten lovlig adkomst å være i besittelse av eller å bruke narkotika." Straffen er bestemt i § 31 i samme lov: "Besittelse og bruk av narkotika m.v., jfr. § 24, første ledd, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder, eller begge deler."

Om du blir tatt med cannabis på deg, vil du kunne dømmes etter narkotikalovens § 162, som sier at "Den som ulovlig tilvirker, innfører, utfører, erverver, oppbevarer, sender eller overdrar stoff som etter regler med hjemmel i lov er ansett som narkotika, straffes for narkotikaforbrytelse med bøter eller med fengsel inntil 2 år.". Om du blir tatt med 15 gram eller mindre, blir dette vanligvis bøtelagt. Om du blir tatt med 15 gram eller mer, vil du risikere fengselstraff. Hvor lang straff avhenger av kvantumet du blir tatt med. 

Det at du har familie i USA spiller nok ingen rolle i denne sammenhengen. 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise